• Έρευνα για τις επιπτώσεις των εισαγωγών αυτοκινήτων στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ζήτησε ο Τραμπ

  Έρευνα για το κατά πόσο οι εισαγωγές αυτοκινήτων, ανταλλακτικών και εξαρτημάτων τους πλήττουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ θα διενεργήσει το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, κατόπιν σχετικής εντολής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

  «Υπάρχουν στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι, για δεκαετίες, οι εισαγωγές (…) έπληξαν την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία μας», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του. «Το υπουργείο Εμπορίου θα διενεργήσει μια εις βάθος, δίκαιη και διαφανή έρευνα για το εάν και κατά πόσον τέτοιες εισαγωγές εξασθενίζουν την εσωτερική οικονομία μας και μπορεί να πλήττουν την εθνική μας ασφάλεια», συμπλήρωσε.

  Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του μετά από συνάντηση που είχε με τον Ρος: «Έδωσα οδηγία στον υπουργό (Εμπορίου, Ουίλμπουρ) Ρος να εξετάσει την πιθανότητα έναρξης έρευνας βάσει του Άρθρου 232 για τις εισαγωγές αυτοκινήτων (…) και ανταλλακτικών, για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις τους στην εθνική ασφάλεια της Αμερικής».

  «Βιομηχανίες-κλειδιά όπως αυτή των αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών αυτοκινήτων είναι κρίσιμες για το σθένος μας ως έθνος», πρόσθεσε ο Τραμπ.

  Παρόμοια έρευνα οδήγησε στην επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα (25%) και στο εισαγόμενο αλουμίνιο (10%) από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πριν από την ανακοίνωση πως η κίνηση έχει στόχο να ασκηθεί πίεση στο Μεξικό και τον Καναδά προκειμένου να κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις στις συνομιλίες για τη NAFTA, αλλά και στην Ιαπωνία και στην Ε.Ε., που εξάγουν εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

  Νωρίτερα, η εφημερίδα The Wall Street Journal ανέφερε πως η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς ύψους έως και 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

  Related Posts

  arrow