• Πύλος : Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης για το ελαιόλαδο και τη Μεσογειακή διατροφή

  Πύλος

  Διήμερη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών  με θέμα «Το ελαιόλαδο ως βάση της μεσογειακής διατροφής και πολύτιμος σύμμαχος της υγείας» πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 24 και Παρασκευή 25 Μαΐου στην Πύλο.

  Τις εργασίες της διάσκεψης, στην οποία  αναμένεται να συμμετέχουν 150 δήμαρχοι και περιφερειάρχες από 25 χώρες της ΕΕ, θα ανοίξουν με ομιλίες τους ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης,   ο πρόεδρος της Επιτροπής  «Φυσικοί Πόροι» (ΝΑΤ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Ossi Martikainen, ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος και α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης,  ο δήμαρχος Τριφυλίας Π. Κατσίβελας, και το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Ν. Χιωτάκης. Κεντρική ομιλία θα απευθύνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου.

  Δύο είναι οι θεματικές ενότητες των εργασιών της διάσκεψης: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές  στον τομέα του ελαιολάδου και το ελαιόλαδο ως βασικό στοιχείο μιας υγιεινής και βιώσιμης διατροφής.Τη δεύτερη μέρα των εργασιών θα λειτουργήσει  θεματικό εργαστήριο για το ελαιόλαδο, ενώ θα πραγματοποιηθεί επιτόπια επίσκεψη σε πρότυπη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου.

  Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε δήλωσή του αναφέρει:

  Είναι σημαντικό το γεγονός ότι πραγματοποιείται στη χώρα μας αυτή η ευρωπαϊκή  διάσκεψη  και μάλιστα σε μια περιοχή, την Πελοπόννησο, που η παραγωγή του ελαιολάδου αποτελεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα – και μάλιστα διεθνώς αναγνωρισμένο-  και βασική πηγή για την τοπική ανάπτυξη.

  Ταυτόχρονα όμως η επιλογή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών να διεξαχθεί αυτή η σημαντική διάσκεψη στη χώρα μας, αποδεικνύει ότι η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά αυτοδιοικητικά φόρα, με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις της είναι  υπολογίσιμη δύναμη στην ευρωπαϊκή αυτοδιοικητική οικογένεια.

  Επίσης θέλω να υπογραμμίσω  ότι αυτές τις δύο ημέρες θα έχουμε την ευκαιρία μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, να εμπλουτίσουμε ως Αυτοδιοίκηση τις θέσεις μας και τις διεκδικήσεις μας για τη στήριξη και την ανάπτυξη του τομέα του ελαιολάδου και εν γένει του πρωτογενή τομέα. ΄Αλλωστε  όλοι αναγνωρίζουμε ότι βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας  είναι ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενή τομέα. Και οι θέσεις μας και οι δράσεις μας ως Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουμε.

  Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδα, τον Δήμο Πύλου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αίθουσα «Great Hall» του κέντρου εκδηλώσεων «House of Events» Costa Navarino).

  Related Posts

  arrow