• Η Ελλάδα σε εθνικές κι ευρωπαϊκές Συμπληγάδες

  hellas germany

  Κατά πόσον έχει δίκιο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όταν διατείνεται ότι : «Η χώρα βαδίζει με σταθερό βηματισμό προς την έξοδο από την πολυετή κρίση και την ασφυκτική επιτροπεία και έχουν απομείνει τα τελευταία μέτρα αυτής της διαδρομής». Είναι σαφές, πως, πέραν της όποιας αντιπολιτευτικής δυσπιστίας ή κριτικής, εγείρονται πλείστα πολιτικά και τεχνοκρατικά επίσης ερωτήματα!

  Κατά πρώτον και πέραν της όποιας πολιτικής ή οικονομικής απαίτησης των δανειστών κι εταίρων, η όποια πολιτική δρομολογείται να αποφασιστεί κι υλοποιηθεί για την Ελλάδα, όλα τελούν υπό την αίρεση ότι δεν θα διαταραχθεί το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικό κι οικονομικό περιβάλλον!

  Και συγκεκριμένα :

  α : Ποιος αλήθεια μπορεί να ισχυριστεί με σιγουριά, ότι η νέα κυβέρνηση που σχηματίζεται στην γειτονική χώρα, την Ιταλία, – με έντονα ευρωσκεπτικιστικά κι αντιευρωπαϊκά στοιχεία σε ευαίσθητους υπουργικούς θώκους – , δεν θα επηρεάσει και την χώρα μας…;

  Από καθαρά πολιτική άποψη, σε περίπτωση μη υποχώρησης και συμβιβασμού της κυβέρνησης της Ρώμης με τους ευρωπαίους εταίρους, εύκολα μπορεί να αναπτερωθεί και πάλι μια ομάδα αντιευρωπαϊσμού κι ευρωσκεπτικισμού που ακόμα εμφιλοχωρεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κυβερνών κόμμα…, κι ακόμα να απειλήσει με πτώση την κυβέρνηση, βλέποντας ότι οι «ομοϊδεάτες» ιταλοί κατορθώνουν να ακολουθήσουν δική τους κι ανεξάρτητη από τις Βρυξέλλες πολιτική…! 

  Από την καθαρά οικονομική πλευρά τους ζητήματος, μια ενεχόμενη πτώχευση της γειτονικής χώρας ή έστω κι απλά μια πολιτική αβεβαιότητα, – όμοια με εκείνη της χώρας μας το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ – , θα μπορούσε να εκτινάξει στα ύψη τα ιταλικά ομόλογα με απρόβλεπτες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για την Ελλάδα…!

  β : Με ανοιχτά εθνικά θέματα, όπως το Μακεδονικό, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποιαδήποτε εσωτερική πολιτική στην χώρα μας, θα μπορούσε να επηρεαστεί τα μέγιστα ανά πάσα στιγμή κι ώρα. Επί του προκειμένου μια απρόβλεπτη ενέργεια κι επιβουλή από τον όντως απρόβλεπτο γείτονα, τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν,  θα ανέτρεπε όλα τα κυβερνητικά σχέδια. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να επισυμβεί στην περίπτωση κατά την οποία, οι σύμμαχοι της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ κι οι εταίροι στην ΕΕ επεδίωκαν, – για τους δικούς τους πολιτικούς λόγους – ,  λύση στο Μακεδονικό, η οποία, ακόμη κι αν περνούσε από την βουλή, δεν θα γινόταν αποδεκτή κι από μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας…!

  γ : Οι διεθνείς γεωστρατηγικοί και γεωπολιτικοί συσχετισμοί και οι όποιες εξελίξεις επ αυτών αναμφίβολα θα επηρέαζαν την λίαν εύθραυστη κι αναιμική εθνική μας οικονομία. Πχ, η εμμονή του Λευκού Οίκου στην απομόνωση του Ιράν, όπως κι η πολιτική του αμερικανικού «προστατευτισμού», έναντι των ευρωπαίων συμμάχων, έχει διαταράξει της ευρωατλαντικές σχέσεις κι έχει εκτινάξει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη. Σαφώς, δημιουργείται ένα περιβάλλον ασφυξίας για την ελληνική οικονομία στα πρώτα βήματά της μετά τη 8ετή αντιαναπτυξιακή καθήλωσή της…!

  Εφ όλων των ανωτέρω, υπάρχουν κι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η μικρή και φτωχή Ελλάς θα μπορούσε να επωφεληθεί…! Εύλογο είναι να υπάρχουν διιστάμενες κι αντιπαλλόμενες απόψεις. Όποια τροπή κι αν πάρουν οι εσωτερικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις…, αυτή την περίοδο στην Ελλάδα όλα παίζονται…!

  Related Posts

  arrow