• Συνομιλίες Πομπέο με τον βορειοκορεάτη απεσταλμένο Κιμ Γιονγκ Τσολ

    Ο στρατηγός Κιμ Γιονγκ Τσολ είναι ο πρώτος κορυφαίος βορειοκορεάτης αξιωματούχος που επισκέπτεται τις ΗΠΑ τα τελευταία 18 χρόνια.Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανάρτησε στη ροή του στο Twitter φωτογραφίες των δύο ανδρών που έχουν τεθεί επικεφαλής των διαπραγματευτών των δύο εχθρικών χωρών, καθώς δειπνούν με θέα το Μανχάταν από τα παράθυρα διαμερίσματος στον 39ο όροφο ενός ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη, κοντά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο σκοπός τους είναι να διαπιστώσουν εάν οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να καταλήξουν σε μια κοινή ημερήσια διάταξη ενόψει της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Οι προετοιμασίες για τη σύνοδο εντείνονται, μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση μιας επιστολής του Τραμπ με την οποία ακύρωνε αυτή τη σύνοδο και επέκρινε την «εχθρότητα» που επεδείκνυε η Πιονγκγιάνγκ. Αλλά αυτή την εξέλιξη διαδέχθηκε άλλη μια θεαματική ανατροπή και η αισιοδοξία επέστρεψε, σε βαθμό που πλέον η Ουάσινγκτον λέει πως περιμένει η ιστορική συνάντηση να διεξαχθεί όπως προβλεπόταν αρχικά.

    Για αυτό όμως, «πρέπει η αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας να βρίσκεται «στην καρδιά (της συζήτησης) στη σύνοδο», όπως υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς και υπερθεμάτισε: «ο πρόεδρος πρέπει να αποκομίσει την αίσθηση ότι επιτυγχάνεται πρόοδος σε αυτό το μέτωπο». Οι Μάικ Πομπέο και Κιμ Γιονγκ Τσολ προσπαθούν έτσι να συμβιβάσουν προσδοκίες που φαντάζουν ασυμβίβαστες. Η Ουάσινγκτον απαιτεί την «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας και επιμένει πως οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της δεν θα χαλαρώσουν πριν η διαδικασία αυτή, εκ φύσεως περίπλοκη και μακρά, να έχει ολοκληρωθεί ή να έχει προχωρήσει πολύ.

    Related Posts

    arrow