• Για τη διάσκεψη κορυφής με τη Β. Κορέα ετοιμάζονται οι ΗΠΑ

  Για την ιστορική διάσκεψη κορυφής μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζονται οι ΗΠΑ, οι οποίες όπως σχολιάζει το ABC News επιδιώκουν να θέσουν μία σημαντική συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

  Ποιο μπορεί όμως να είναι το πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας; Αναφορικά με την Βόρεια Κορέα, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Νότια Κορέα επιδιώκουν την αποπυρηνικοποίηση, δηλαδή, επιδιώκουν την πλήρη εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος από την Πιονγιάνγκ. «Μπορώ να σας πω για τις οδηγίες που μου έδωσε ο πρόεδρος Τραμπ με έμφαση για το πώς θα προχωρήσουμε κατά της Βόρειας Κορέας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη διάρκεια ακρόασης από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Δεν θα κάνουμε παραχωρήσεις για τις παραχωρήσεις. Δεν θα το αφήσουμε αυτό να παραταθεί. Δεν θα παρέχουμε οικονομική βοήθεια μέχρι να έχουμε κάποιες μη αναστρέψιμες ενέργειες. Όχι λόγια, όχι δεσμεύσεις από την πλευρά της Βόρειας Κορέας» ξεκαθάρισε ο Πομπέο.

  Η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της έχει δηλώσει την πρόθεσή της να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα, αλλά μόνο στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αποσύρουν τους 28.500 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο έδαφος της Νότιας Κορέας. Στην διάρκεια της ακρόασης, ο Πομπέο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στην διάσκεψη της Σιγκαπούρης, αλλά και για την προώθηση της συμφωνίας αυτής στο Κογκρέσο. Η κυβέρνηση Τραμπ αναμένει ότι μία συμφωνία με την Βόρεια Κορέα θα επικυρωθεί ως συνθήκη στο πλαίσιο που προβλέπεται για επίσημες συμφωνίες μεταξύ δύο κυβερνήσεων ή και διεθνών οργανισμών.

   

   

  Related Posts

  arrow