• Ισχυρή πίεση ΗΠΑ – Ε.Ε. για λύση του Σκοπιανού

  Υπό την ισχυρή πίεση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος και να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. εντός του Ιουνίου, οι κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων έχουν εντατικοποιήσει τις επαφές τους.  

  Προκειμένου να αναθερμανθεί το κλίμα που είχε «παγώσει» μετά την εμπλοκή της περασμένης Παρασκευής, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έκανε δήλωση ότι η διαδικασία είναι στο τέλος της, η έκβασή της θα είναι αίσια και ευτυχής και ότι σε λίγες ημέρες θα τηλεφωνήσει στον κ. Τσίπρα, υπονοώντας ότι το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος θα είναι η αποδοχή του erga omnes.

  Παράλληλα, πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων υποστηρίζουν ότι και η Αθήνα έχει κάνει κινήσεις να καθαρίσει το τοπίο αποδεχόμενη στα θέματα της ταυτότητας, της γλώσσας και του αμετάφραστου του ονόματος τις προτάσεις των Σκοπίων.

  Σε αυτό το πλαίσιο, από χθες μεταδίδεται μία εικόνα ανοικτής γραμμής επικοινωνίας του Μάθιου Νίμιτς με τα δύο υπουργεία Εξωτερικών, αλλά και επαφών σε εξέλιξη ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς, μία εικόνα προετοιμασίας της συνάντησης στις Πρέσπες, που επισήμως ούτε επιβεβαιώνεται, ούτε διαψεύδεται. Για το όνομα δε γίνονται άλλες συζητήσεις καθώς φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» το Severna Μakedonja (Βόρεια Μακεδονία), ένα από τα τρία ονόματα της πρότασης Νίμιτς.

  Αμφότερες οι πλευρές, τόσο ο κ. Ζάεφ όσο και ο κ. Τσίπρας έχουν μπει σε μία κοινή γραμμή υποβάθμισης των συλλαλητηρίων που διεξήχθησαν παράλληλα σε Σκόπια και Ελλάδα, χωρίς – σε αυτή τη φάση – να ανοίγουν μέτωπο με την κοινωνία.

  Σε αυτό που δεν έχουν κοινή γραμμή, είναι η αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης. Στα Σκόπια, ο κ. Ζάεφ, έχοντας μπροστά του και ψήφιση για συνταγματικές αλλαγές, ακολουθεί γραμμή συναίνεσης με την αντιπολίτευση, ενώ στην Αθήνα ο κ. Τσίπρας – στο πλαίσιο και του εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού και έχοντας αγοράσει χρόνο μέχρι ο ίδιος να φέρει την ολοκληρωμένη συμφωνία στην ελληνική Βουλή – ακολουθεί καταγγελτικό λόγο έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς το Κίνημα Αλλαγής τηρεί στάση αναμονής και δε σηκώνει τους τόνους.

  Με βάση το χρονοδιάγραμμα που θέτουν ΗΠΑ και Ε.Ε., εξελίξεις αναμένονται μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αρχικά σε ό,τι αφορά το τηλεφώνημα Ζάεφ προς Τσίπρα και στη συνέχεια για τον καθορισμό της ημερομηνίας και των διαδικαστικών της συνάντησης των Πρεσπών όπου σκοπός είναι να μπουν οι υπογραφές της συμφωνίας.

  Related Posts

  arrow