• ΠΓΔΜ: Φρένο στις συνομιλίες για το όνομα

  Το Υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ονοματολογικό, διαμηνύει πως «για αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο θέμα δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη».  
  Στην ουσία η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ βάζει τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ να απαντάει άμεσα, ενδεχομένως και το επόμενο 24ωρο, στην πρόταση συμφωνίας που έχει στα χέρια του. Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εργάζεται εντατικά ώστε να υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος το συντομότερο δυνατό, μέχρι την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

  Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, :
  «Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε αυτή την εξαιρετικά λεπτή στιγμή στη διαδικασία για την υπέρβαση της διαφοράς γύρω από το όνομα ανάμεσα στην “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και την Ελλάδα, εκτιμά ότι η εγχώρια και η διεθνής κοινή γνώμη πρέπει να ενημερωθούν για το εξής:
  Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιδείχθηκε καλή θέληση και επιτεύχθηκε καλό αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή, όπως και σε κάθε διαδικασία παρόμοιας φύσης, είναι απαραίτητο αυτή η καλή θέληση να μετουσιωθεί από τις ομάδες εργασίας σε κείμενο συμφωνίας, που θα απεικονίζει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τις ουσιαστικές παραμέτρους της πολιτικής συνεννόησης που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
  Η Δημοκρατία της Μακεδονίας επιθυμεί και εργάζεται εντατικά ώστε αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατόν, μέχρι την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι για παρόμοια σημαντικά θέματα δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μόνιμης και βιώσιμης λύσης, αποδεκτής για τις δύο πλευρές, είναι μακράν σημαντικότερες από την ανάγκη η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός της όποιας προθεσμίας».

  Related Posts

  arrow