• Θετικά αποτιμούν στο εξωτερικό τη συμφωνία με ΠΓΔΜ

  Με την ανακοίνωση της επίτευξης της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, επικεφαλείς διεθνών οργανισμών και εκπρόσωποι χωρών από όλο τον κόσμο, έσπευσαν να δώσουν συγχαρητήρια στους δύο ηγέτες. 

  Από τους πρώτους ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σημείωσε στις δηλώσεις του: “Συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ έστειλε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. “Χάρη σε σας το απίθανο γίνεται πιθανό” έγραψε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι ελπίζει για το καλύτερο.

  Θερμές ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες: “«Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει τη συμφωνία η οποία διευθετεί τη διένεξη ανάμεσα στα μέρη, όπως αυτή περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ. υπ’ αριθμόν) 817 (1993) και 845 (1993). Εγκωμιάζει τα μέρη για την αποφασιστικότητά τους να φέρουν αυτή την μακρόχρονη διένεξη σε ένα τέλος, επιδεικνύοντας ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και πέραν αυτής.”

  Για “ιστορική συμφωνία” μίλησε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρντμεντ ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Μάας, σημείωσε στις δηλώσεις του ότι “Σκόπια και Αθήνα έγραψαν ιστορία”. Αντίστοιχα θετικές δηλώσεις έκαναν και υπουργοί άλλων χωρών, όπως της Αυστρίας, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ κ.α.

   

  Related Posts

  arrow