• Πρόεδρος ΣΕΒΕ: Οι εξαγωγές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν κατά πολύ τον “πήχη” της κυβέρνησης για το πλεόνασμα

    Την πεποίθηση ότι οι ελληνικές εξαγωγές δεν έχουν ταβάνι και ότι στα επόμενα χρόνια «θα μπορούσαν να ξεπεράσουν κατά πολύ τον “πήχη” που έχουν θέσει οι ελληνικές κυβερνήσεις ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα» εκφράζει σε συνέντευξή του ο νεοκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Γεώργιος Κωνσταντόπουλος.

    «Αν πυροδοτήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία, νομίζω πως οι θετικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες» σημειώνει, ενώ αφού επισημαίνει ότι ο μικρός κλήρος στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων και άρα και της τιμής τους, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανταγωνιστικότητά τους στις αγορές του εξωτερικού, καταθέτει πρόταση για διάθεση μεγάλων γαιών ιδιοκτησίας του Δημοσίου σε Έλληνες και ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα αναπτύξουν καλλιέργειες μεγάλης έκτασης και μεταποιητικές επιχειρήσεις (ρίχνοντας έτσι το κοστολόγιο).

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισημαίνει ακόμη ότι «δεν θεωρεί καθόλου συγκυριακή την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σε ποσοστό άνω του 13% στο πρώτο τρίμηνο του 2018» και θεωρεί πως η τάση θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

    Ερωτηθείς για το έργο της διμερούς επιτροπής Ελλάδας-πΓΔΜ που εντός της επόμενης τριετίας καλείται να διευθετήσει τα προβλήματα στις εμπορικές επωνυμίες, ο ίδιος σημειώνει πως «δεν μπορεί να διανοηθεί» ότι η διαδικασία αυτή θα κρατήσει πάνω από έξι μήνες. Προσθέτει ότι δυστυχώς πολλές επωνυμίες δεν κατοχυρώθηκαν εγκαίρως κι αυτό που προέχει είναι η σωστή διαπραγμάτευση στο επόμενο εξάμηνο, για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων.

    arrow