• Απώλειες θέσεων εργασίας λόγω δασμών βλέπουν στις ΗΠΑ οι αυτοκινητοβιομηχανίες

  new cars

  Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι θέλει να διασώσει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία μέσω της επιβολής δασμών 25% στα οχήματα που κατασκευάζονται από ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες και εισάγονται στις ΗΠΑ.

  Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα: Οι Αμερικανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν θέλουν την βοήθειά του, σχολιάζει το “Politico.” Από την άλλη μεριά, ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι η επιβολή των δασμών θα ενισχύσει την πορεία των επενδύσεων στην αμερικανική οικονομία, όπως επίσης και την παραγωγή αυτοκινήτων.

  Παράλληλα, σύμφωνα με την άποψη των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Τραμπ, η κίνηση της επιβολής των δασμών στα ξένα αυτοκίνητα, θα υποστηρίξει τους Αμερικανούς εργαζόμενους. Ο ίδιος, ασκεί πιέσεις στους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, προκειμένου η υλοποίηση του μέτρου να γίνει το ταχύτερο δυνατό και κυρίως, πριν από την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

  Από την πλευρά τους, οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως, η Ford, η General Motors, αλλά και η Fiat Chrusler παραμένουν επιφυλακτικές, καθώς βλέπουν τι συμβαίνει σε άλλες εταιρίες που έχουν εμπλακεί στην εφαρμογή των δασμών, αλλά και τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Harley-Davidson. Η αμερικανική εταιρία παραγωγής μοτοσυκλετών βρέθηκε ξαφνικά σε μία δύσκολη κατάσταση, με την ΕΕ να επιβάλλει δασμούς στις μοτοσικλέτες της, που παράγονται στις ΗΠΑ, μετά την επιβολή δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα κι αλουμινίου από την Ευρώπη. Ο Αμερικανός πρόεδρος, άρχισε επίσης, να επιτίθεται φραστικά στην εταιρία μέσω του Twitter, μετά την ανακοίνωσή της ότι θα προχωρήσει στην μεταφορά θέσεων εργασίας εκτός ΗΠΑ, προκειμένου ν’ αποφύγει τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες που θα έχει η επιβολή των δασμών για τα προϊόντα της, στην ευρωπαϊκή αγορά.

  Η αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ εκφράζει επίσης, ανησυχίες για την πολυπλοκότητα, αλλά και την παγκόσμια φύση που έχει πλέον η μαζική παραγωγή αυτοκινήτων και φορτηγών, καθώς πολλά ανταλλακτικά προέρχονται από ξένες χώρες, πριν συναρμολογηθούν στην τελική γραμμή παραγωγής ενός οχήματος, επί αμερικανικού εδάφους.

  Τόσο αμερικανικές, όσο και ξένες εταιρίες αυτοκινήτων ανησυχούν ότι η επιβολή των δασμών θα επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις τους, αλλά και τα κέρδη τους.

  Σε αντίθεση με την επιβολή των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα κι αλουμινίου στην αμερικανική αγορά, όπου μερικές εταιρίες, ενώσεις εργαζομένων, αλλά και μέλη του Κογκρέσου εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την στάση και την προστασία του Αμερικανού προέδρου, υπάρχει μία σχεδόν καθολική αντίδραση των ίδιων φορέων κι εργασιακών ενώσεων στην επιβολή δασμών για τα αυτοκίνητα.

  Related Posts

  arrow