• Τετραμερής με βαλκανικό “άρωμα” σήμερα στη Θεσσαλονίκη

  Οι περιφερειακές εξελίξεις  αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της 4ης Τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη.

  Είναι η 4η Σύνοδος μετά από αυτές της Βάρνας, του Βελιγραδίου και του Βουκουρεστίου και σταδιακά η Τετραμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας θεσμοθετείται ως ένα κρίσιμο διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια που προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την συνανάπτυξη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

  Επίσης, ο συντονισμός μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής καθίσταται όλο και πιο σημαντικός μετά και τη νέα θετική δυναμική που δημιουργούν στην περιοχή οι τελευταίες εξελίξεις, όπως:

  -Η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

  -Η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ενωσης-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια

  -Η απόφαση για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία το 2019

  και η συμφωνία Βουλγαρίας- ΠΓΔΜ.

  -Η προώθηση σημαντικών έργων μεταφορών/υποδομών/ενέργειας στα Βαλκάνια (πχ σύναψη συμφωνιών Ελλάδας-Βουλγαρίας με την στήριξη της ΕΕ, για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, καθώς και σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης-Βάρνας).

  Στην Τετραμερή που θα γίνει στο ξενοδοχείο Hyatt Regency θα πάρουν μέρος οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Παράλληλα με τη συνάντηση των ηγετών των τεσσάρων χωρών θα γίνει και συνάντηση των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών,

  Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:

  18:00-18:55 Τετραμερής συνάντηση των ηγετών

  Παράλληλη συνάντηση των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών των τεσσάρων χωρών

  19:00 Ολομέλεια της τετραμερούς και δείπνο εργασίας

  20:15-21:00 Κοινές δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ

  arrow