• Πώς ο Ζάεφ σπρώχνει τις (ελληνικές) εκλογές πιο πίσω…

  Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, αποκάλυψε πως η συμφωνία των Πρεσπών θα πάει προς κύρωση στη… Βουλή της χώρας του, στις αρχές του 2019.
  Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία, στην οποία περιλαμβάνονται και οι συνταγματικές αλλαγές, που ευνοεί το σχεδιασμό του Έλληνα πρωθυπουργού. Με δεδομένη τη στάση του κυβερνητικού εταίρου του, Πάνου Καμμένου – ο οποίος έχει διαμηνύσει πως θα ρίξει την κυβέρνηση αν η συμφωνία έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή ζητώντας παράλληλα την ετυμηγορία του ελληνικού λαού μέσω δημοψηφίσματος ή εκλογών- ο σχεδιασμός του Ζάεφ δίνει παράταση ζωής στη συγκυβέρνηση.

  Αν λοιπόν τηρηθούν όλα τα βήματα της συμφωνίας και γίνει το δημοψήφισμα στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, η ψηφοφορία για την κύρωση θα γίνει στην ελληνική Βουλή πιθανότατα την άνοιξη του 2019. Με αυτό τον τρόπο μπαίνει τέλος στο σενάριο που προωθούσε η αντιπολίτευση και θέλει πρόωρες εκλογές μέσα στον Οκτώβριο ενώ όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να εξετάσει εισηγήσεις των συνεργατών του, να στηθούν διπλές κάλπες τον Μάιο του 2019, ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές μαζί.

  Πλέον τα δύο μεγάλα στοιχήματα για το φθινόπωρο είναι η συνταγματική αναθεώρηση και ο προϋπολογισμός του 2019, στον οποίο θα περιγράφεται μεταξύ άλλων, η άρση ή η τήρηση των ψηφισμένων μέτρων για τη μείωση των συντάξεων. Θα είναι, όπως λένε στο Μαξίμου, ο πρώτος προϋπολογισμός από το 2010, που δεν θα υπαγορεύεται από μνημονιακές δεσμεύσεις.
  Στο επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός, πέρα από την οριστικοποίηση των μέτρων που θα εξαγγείλει στις αρχές Σεπτεμβρίου, μπορεί να ασχοληθεί και με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί, όπως όλα δείχνουν, μεταξύ 21ης Αυγούστου και της επίσκεψης Τσίπρα στη ΔΕΘ.

  Φέτος, η τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ και αναμένεται «απόβαση» Αμερικανών στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται επισήμως προς το παρόν, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ, με στόχο να αναδείξει το ρόλο της Θεσσαλονίκης μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.

  Related Posts

  arrow

  Δήμος Βάρης/Βούλας/Βουλιαγμένης - Απόψεις δημοτών