• “Ο τελευταίος αναγνώστης”: έκθεση στους κήπους του Μεγάρου Μουσικής

  Ένα Μουσείο ανοικτό στην πόλη»: αυτό είναι το όραμα της επιμελήτριας της έκθεσης «Ο τελευταίος αναγνώστης», που εγκαινιάζεται στις 10/7 στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής και το νέο Project Room των εγκαταστάσεών του.

  Η έκθεση, που οργανώνεται εξ αφορμής και σε συνέργεια με τις δράσεις της «Αθήνα Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018», αποτελεί παράλληλα την πρώτη εκδήλωση του θεσμού AnnexM του Μεγάρου, που διευθύνεται από την ‘Αννα Καφέτση και στόχο έχει να προωθήσει τα διακαλλιτεχνικά προγράμματα που σχεδιάζονται για το μέλλον.  Η ίδια η επιμελήτρια σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι το AnnexM κινείται σε δύο άξονες: έναν διακαλλιτεχνικό, που τέμνει κάθετα όλες τις μορφές της τέχνης και έναν άλλο, «εναλλακτικό, νομαδικό», όπως τόνισε, μέσα από τις προτάσεις του και την χρονική του δράση. Επιπλέον, οι εκδηλώσεις που θα προτείνει, αρχής γενομένης από την παρούσα, θα επιχειρήσουν να αποτελέσουν «τη λοξή ματιά» του Μεγάρου, εκμεταλλευόμενη τις μη προφανείς δυνατότητες που ο θεσμός τούτος προσφέρει–ακόμη και σαν χώρος, χρησιμοποιώντας τους αδιάθετους, ή τους όποιους ελεύθερους χώρους του, σκάλες, προθήκες κλπ.

  Οι εκθέσεις στον κήπο του Μεγάρου, είναι μία από τις δυνατότητες τούτες που προσφέρονται, καθώς επιτρέπουν στο κοινό να προσπελάσουν πιο ελεύθερα και με λιγότερο «δέος» τα έργα, διευκολύνοντας την άμεση επικοινωνία μαζί τους.

  Η αποψινή έκθεση «Ο τελευταίος αναγνώστης», που θέτει έμμεσα κι ένα ερώτημα για το ποιόν του αναγνώστη αυτού (άραγε έχει κι εκείνος σχέση με το Μεγάλο (άγραφο) Βιβλίο του Μαλαρμέ, ή το Βιβλίο της ‘Αμμου του Μπόρχες;) είναι το πρώτο μέρος μίας τριλογίας εκθέσεων στο Μέγαρο («Ο τελευταίος αναγνώστης», «Μετά τη Βαβέλ» και «Ένα δικό σου δωμάτιο»), οι οποίες, όπως σημειώνει η Α. Καφέτση «με πυρήνα το θεματικό τρίπτυχο Βιβλία / Αναγνώστες / Συγγραφείς, επιχειρούν να αναδείξουν δίκτυα πολλαπλών σχέσεων και διασυνδέσεων που ανιχνεύονται στη διατομή του βιβλίου / κειμένου με το σώμα, προφορικότητας και κειμενικότητας, του προσωπικού με τον δημόσιο χώρο».

  Οι άλλοι δύο άξονες είναι το δημόσιο πρόγραμμα, με παράλληλες δράσεις (performances, προβολές κ.ά.) και συνέργειες με φορείς, καλλιτέχνες, αναγνώστες και ομιλητές και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα εγκαινιάζεται με τη συνεργασία του AnnexM με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μέσα από την Κιβωτό, μια χειρονομία ζωντανών αφηγήσεων σε επιμέλεια Νίκου Διαμαντή, στο πλαίσιο του πρώτου μέρους της εκθεσιακής τριλογίας.

  Στην έκθεση συμμετέχουν δέκα ξένοι κι Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους σημαντικά ονόματα, όπως ο «πολύς» Gary Hill, οι Sonia Leber & David Chesworth, μαζύ με τους συνταρακτικούς Παλαιστίνιους Basel Abbas & Ruanne Abοu Rahme, και από κοντά τους οι Didem Erk, Dora Garcia, Jorge Méndez Blake, Dominique Petitgand, Judith Westerveld και οι δικοί μας Θοδωρής Προδρομίδης, Κύριλλος Σαρρής. 

    Info 

  Ο τελευταίος αναγνώστης

  Κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στο Project Space

  Διάρκεια: 10 Ιουλίου έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2018, ενώ στο Αίθριο προβάλλονται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες κινηματογραφικές ταινίες και ντοκιμαντέρ.

  Ωράριο: καθημερινά από τις 19:00 έως τις 24:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

  arrow