• Περιφέρεια Αττικής: Η κλιματική αλλαγή είναι θέμα εθνικής ασφάλειας

  Όλες τις πτυχές του σύγχρονου διακυβεύματος της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει το περιβάλλον και την καθημερινότητα των πολιτών ανέλυσαν επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια της Ημερίδας για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε, από την Περιφέρεια Αττικής, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

  Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου η οποία, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος τόνισε ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αποτελεί ζητούμενο όχι μόνο σε εθνικό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα (π.χ. σχέδια πλημμύρας, αιγιαλός, χωροταξικά). Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε, πρέπει να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση των ΠΕΠ, η επίσπευση των ΠεΣΠΚΑ, αλλά και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

  Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, κατά την ομιλία του έδωσε μεγάλη έμφαση στον ρόλο του ανθρώπου σε συνάρτηση με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, καθώς αποτελεί μέρος του οικοσυστήματος, ενώ «ανθρωποκεντρική» ήταν και η προσέγγιση του Γιάννη Καπάκη, Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, δίνοντας τη θετική διάσταση του ζητήματος, αναφέροντας παραδείγματα, όπως αυτό της αποφυγής των πυρκαγιών και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε τη σημασία της καλής συνεργασίας που υπάρχει με την Περιφέρεια Αττικής.

  Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο υπεύθυνος συντονιστής του προγράμματος του ΟΗΕ για τη Μεσόγειο, Gaetano Leone, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία αποτελεί ένα θαλάσσιο έθνος, όπου το στοιχείο του νερού αποτελεί θεμέλιο λίθο της οικονομίας της χώρας. Ωστόσο η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας υπερβαίνει τα εθνικά όρια, με αποτέλεσμα το θέμα να αφορά ολόκληρη τη Μεσόγειο. Θα χρειαστεί, επομένως μια μεσογειακή προσαρμογή για την αειφόρο ανάπτυξη.

  Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Κατερίνα Ιγγλέζη, η οποία μίλησε για την αξία του φυσικού οικοσυστήματος, αλλά και τις επιπτώσεις της καταστροφής του, οι οποίες έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν σοβαρές διαστάσεις.

  Η Βουλευτής Β’ Αθηνών, Χαρά Καφαντάρη, σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, έφερε ως παράδειγμα τους 54 νεκρούς από τον καύσωνα του Τορόντο, ενώ ανέλυσε τους τομείς που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη νέων μοντέλων βιωσιμότητας.

  Ο Νικόλαος Βογιατζής, Διοικητής ΕΜΥ Ταξιάρχος (ΜΤ), απάντησε σε βασικά ερωτήματα, σύμφωνα με την επιστημονική τοποθέτηση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ενώ αναφέρθηκε στην ανάπτυξη ειδικών προγνώσεων και μοντέλων που αναπτύσσονται στην ΕΜΥ.

  Related Posts

  arrow