• Kέρκυρα: Ο κακός χαμός στο Δημοτικό Συμβούλιο λόγω σκουπιδιών

  Για… τεχνικούς λόγους και τεχνικά προβλήματα είναι ο επίσημος λόγος της μετακίνησης της ώρας της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά τον «κακό χαμό» που εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σύγκλισης στις 14:30.

  Για συνεδρίαση – φιάσκο φώναζαν κατά τη διάρκεια της διακοπής ακόμα και μέλη της δημοτικής πλειοψηφίας, λόγω του τρόπου με τον οποίο συγκλήθηκε η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την αποκομιδή αλλά και όχι μόνο…
  Η διαμάχη ξέσπασε ακόμα και μέσα στη δημοτική πλειοψηφία, με τον Κ. Νικολούζο να επιχειρεί να ηρεμήσει τα πράγματα, αλλά τον εκνευρισμό να είναι έκδηλο (και) λόγω της πίεσης που υπάρχει εδώ και ημέρες να βρεθεί λύση με την έλλειψη εργατών για το μάζεμα των σκουπιδιών.

  «Τεχνικά προβλήματα»

  Αποτέλεσμα, μέχρι τις 16:00 η συνεδρίαση να είχε διακοπεί καθώς δεν έχει κατορθωθεί να παρευρίσκεται ο ελάχιστος αριθμός δημοτικών συμβούλων που απαιτείται για να περάσει το πρώτο θέμα, που θεωρείται ως εξαιρετικά κρίσιμο για να αρχίσει και πάλι η αποκομιδή των απορριμμάτων. Για το θέμα αυτό απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 25 συμβούλων.
  Για να προλάβουν την καταστροφική επίπτωση της μη ψήφισης του πρώτου θέματος για ανάθεση αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες, το προεδρείο του Δ.Σ. επικαλέστηκε… προβλήματα τεχνικής φύσης στη μικροφωνική εγκατάσταση ώστε να διακόψει τη συνεδρίαση και να ανακοινώσει ότι θα σταλεί νέα κατεπείγουσα πρόσκληση, για νέα συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 18:00. Η λύση αυτή προκρίθηκε ώστε να επιστρέψει και η Μερόπη Υδραίου με τους συμβούλους της, η οποία φέρεται να συμφώνησε να συμμετάσχει μόνο για το πρώτο θέμα, των αναθέσεων σε ιδιώτες μέρους της αποκομιδής.

  Ας σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση δεν προσήλθαν τα μέλη της παράταξης του Μπάμπη Χαραλάμπους, Λαϊκή Συσπείρωση.

  Αποκομιδή

  Το θέμα αφορά την έγκριση τροποποίησης σχεδιασμού αποκομιδής απορριμμάτων με ανάκληση παλαιών και έγκριση νέων προτάσεων ανάθεσης σε εξωτερικούς αναδόχους και με εισηγητή το Δήμαρχο Κ. Νικολούζο.
  Η συνεδρίαση διακόπηκε μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης και τη λεκτική αντιπαράθεση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου με συμβούλους της παράταξης της πλειοψηφίας!

  Αποχώρησε η αντιπολίτευση

  Νωρίτερα, μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι παρατάξεις Υδραίου και Τρεπεκλή, με τους επικεφαλής τους να δηλώνουν ότι προσήλθαν για να δώσουν απαρτία σε μία συνεδρίαση που η πλειοψηφία δεν μπορούσε καν να συγκεντρώσει την απαρτία αυτή, ωστόσο, κατήγγειλαν τον τρόπο σύγκλισης, την εκτεταμένη θεματολογία με θέματα που δεν δικαιολογούν καν το κατεπείγον ως «συμπλήρωμα» των αποφάσεων περί αποκομιδής σκουπιδιών και για τη στάση της προέδρου του Δ.Σ. Μαρίας Μουζακίτη η οποία ήρθε σε αντιπαράθεση με τη Μ. Υδραίου.
  Η πρόσκληση για την κατεπείγουσα συνεδρίαση εστάλη μετά τις 12 το μεσημέρι σήμερα για σύγκλιση στις 14:30 (!!!) ενώ δεν είχαν καν δοθεί γραπτές εισηγήσεις στους δημοτικούς συμβούλους, έστω και πριν την έναρξη της συνεδρίασης.
  Δημοτικοί σύμβουλοι κατήγγειλαν ότι υπήρξε μεθόδευση για τη σύγκλιση ώστε να μην προσέλθουν πολίτες από τη Λευκίμμη, ενώ στηλιτεύτηκε η συμπερίληψη θεμάτων που θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί σε κανονική συνεδρίαση, ως κατεπείγοντα με τον τρόπο αυτό.

  Τι περιελάμβανε η πρόσκληση

  Η πρόσκληση περιλαμβάνει τα εξής θέματα:
  1. Έγκριση τροποποίησης σχεδιασμού αποκομιδής απορριμμάτων με ανάκληση παλαιών και έγκριση νέων προτάσεων ανάθεσης σε εξωτερικούς αναδόχους (Εισηγητής : κ. Δήμαρχος).
  2. Αποδοχή χρηματοδότησης της πράξης «Ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων Δήμου Κέρκυρας» (Εισηγητής : κ. Δήμαρχος).
  3. Αποδοχή χρηματοδότησης της πράξης «Προμήθεια μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού του Δ. Κέρκυρας» από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ (Εισηγητής : κ. Δήμαρχος).
  4. Αποδοχή χρηματοδότησης της πράξης «Ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμου χαρτιού (εκτός συσκευασιών) Δήμου Κέρκυρας» (Εισηγητής : κ. Δήμαρχος).
  5. Έγκριση υποβολής της πρότασης «Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων Δήμου Κέρκυρας» (Εισηγητής : κ. Α. Γουλής).
  6. Διάθεση ποσοστού έως 50% των εισπραττόμενων τελών διαμονής παρεπιδημούντων και επί των ακαθαρίστων εσόδων έτους 2018 για την κάλυψη αυξημένων δαπανών της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Κέρκυρας (Εισηγητής : κ. Γ.Η. Παντελιός).
  7. Έγκριση των υπ’ αριθμ. 26-20/02-07-2018 και 28-20/16-07-2018 Αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κέρκυρας περί αναμόρφωσης του δημοτικού προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων οικονομικού έτους 2018 (Εισηγητής : κ. Γ.Η. Παντελιός).

  Η αιτιολόγηση

  Η αιτιολόγηση του κατεπείγοντος, σύμφωνα με την πρόσκληση, έχει ως εξής:
  Για το 1ο θέμα, είναι αναγκαία η άμεση τροποποίηση του σχεδιασμού αποκομιδής των απορριμμάτων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.
  Για τα θέματα 2, 3 και 4, είναι άμεση αναγκαιότητα αποδοχής των συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων που αφορούν κατά κύριο λόγο τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο Δήμο Κέρκυρας και της κατά το δυνατόν συντομότερης υλοποίησης των αντίστοιχων πράξεων.
  Για το 5ο θέμα, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της πρότασης είναι η 27η/07/2018.
  Για το 6ο θέμα, για την άμεση κάλυψη αυξημένων δαπανών της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Κέρκυρας.
  Το 7ο θέμα, αποτελεί άμεση αναγκαιότητα για την υλοποίηση σημαντικών υποχρεώσεων του Δήμου Κέρκυρας, με ιδιαίτερα περιορισμένα χρονικά περιθώρια.

  Δεύτερη συνεδρίαση

  Παράλληλα, εστάλη πρόσκληση και για νέα συνεδρίαση, στις 16:00, με θέμα την έγκριση αποφάσεως της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κέρκυρας περί αναμόρφωσης του δημοτικού προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων οικονομικού έτους 2018 (Εισηγητής: Γ. Παντελιός). Το θέμα αφορά τη χρηματοδότηση των δράσεων αποκομιδής.

  Πηγή: Corfupress.com

  arrow