• Επισπεύδεται ο ανασχηματισμός – αναμένονται πολλές αλλαγές και νέα πρόσωπα

  O ανασχηματισμός ο οποίος αναμενόταν πριν την ΔΕθ, φαίνεται ότι επισπεύδεται και μάλιστα αναμένεται να είναι πιο ευρύς και αποφασιστικός μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική αλλά και τις – τουλάχιστον – άστοχες τοποθετήσεις αρκετών υπουργών το τελευταίο διάστημα…

  Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην πιθανότητα ανασχηματισμού και μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι επιλογές του Πρωθυπουργού πλέον φαίνεται ότι θα επικεντρωθούν σε αλλαγές, οι οποίες θα υποδεικνύουν έμμεσα ή άμεσα την απόδοση ευθυνών για τον κακό συντονισμό και την επιχειρισιακή διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι.

  Σε αυτά τα πλαίσια, πρώτο πρόσωπο το οποίο αναμένεται να αντικατασταθεί είναι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Αυτός μάλιστα είναι ένας από τους λόγους που φέρεται να επιμένει στην παραίτηση του, καθώς γνωρίζει ότι η θέση του πλέον στην κυβέρνηση δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

  Σχεδόν σίγουρη θεωρείται και η αντικατάσταση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ο οποίος σημειωτέον ανήκει στην πολιτική κίνηση “Πράττω” – όπως και ο Νίκος Τόσκας – , στην οποία ηγείται ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Πιθανόν επίσης είναι η “καρατόμησή” Τόσκα – Καπάκη, να συνοδευτεί και με έκτακτες κρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και εκεί έχουν εντοπιστεί σημαντικά λάθη στην πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά.

  Δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν ο Αλέξης Τσίπρας προβεί και σε πιο τολμηρές αλλαγές, καθώς είναι έντονη η δυσαρέσκεια – ακόμη και μέσα στους κόλπους των συμπαθούντων την κυβέρνηση – σχετικά με τις δηλώσεις σημαίνοντων προσώπων του κυβερνητικού σχήματος, όπως για παράδειγμα ο κ. Βερναρδάκης. Ο Υπουργός Επικρατείας συγκέντρωσε την οργή στο πρόσωπό του με τις τουλάχιστον άστοχες δηλώσεις του για την ηλικία του Πρωθυπουργού και τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές. Ο Υπουργός Επκρατείας και υπεύθυνος για το συντονισμό του έργου της κυβέρνησης, έχει δεχτεί σκληρότατη κριτική από την αντιπολίτευση αλλά και τα ΜΜΕ, τα οποία του καταλογίζουν ότι στην προσπάθειά του να προστατεύσει τον Πρωθυπουργό, χρησιμοποιεί επιχειρήματα που προκαλούν το κοινό αίσθημα σε μία τόσο ευαίσθητη συγκυρία όπου έχουν χαθεί τόσες ζωές.

  Τέλος, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί να προωθηθούν σε σημαντικότερες θέσεις ευθύνης πρόσωπα της “νέας γενιάς” του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Τζανακόπουλος, ο κ. Βασιλειάδης και ο κ. Ζαχαριάδης ενώ ανοιχτή παραμένει η περίπτωση να αξιοποιηθούν πρόσωπα από την ευρύτερη κεντροαριστερά, όπως η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον τέως Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

   

   

   

   

  arrow