• Μια παραίτηση με βαθύ παρελθόν

  Η καθυστερημένη απομάκρυνση του Νίκου Τόσκα – διότι περί απομάκρυνσης πρόκειται – έρχεται να επιβεβαιώσει την χρόνια παθογένεια της κυβέρνησης Τσίπρα από συστάσεώς της.

  Προϊόν εσωτερικών συμβιβασμών δεν μπόρεσε ποτέ να λειτουργήσει με ομοιογένεια και παρά τους ανασχηματισμούς η αναποτελεσματικότητα έως και ανικανότητα πολλών υπουργών παραμένει αδιατάρακτη. 

  Ο Νικος Τόσκας αποτελεί τυπικό δείγμα αυτών των συμβιβασμών. Προστατευόμενος του Νίκου Κοτζια, αν και εμφανώς ανεπαρκής να επιτελεί κυβερνητικό έργο, παρέμενε υπουργός σε πλείονα του ενός υπουργεία. Όσες φορές ο Αλεξης Τσιπρας προσπάθησε να τον απομακρύνει, έπεφτε πάνω στον εκβιασμό Κοτζιά, ο οποίος πάντοτε απειλούσε με παραίτηση και αντάρτικο. 

  Ο Νίκος Τόσκας αν και αξιωματικός των τεθωρακισμένων, είναι τύπος με μεγάλη ευλυγισία. Επί ΠΑΣΟΚ κόλλησε δίπλα στον Πάνο Μπεγλίτη, στενό φίλο του Νίκου Κοτζιά, από την εποχή που και οι δύο ήσαν συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου και με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ ακολούθησε την Κοτζιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως τα τελευταία τραγικά γεγονότα υποχρέωσαν τον Αλέξη Τσίπρα να αψηφήσει τον γνωστό υπερφίαλο Κοτζιά και να υποχρεώσει σε παραίτηση τον προστατευόμενό του. 

  Ήδη ο δρόμος για τον ανασχηματισμό άνοιξε. Θα επισπευθεί και θα γίνει μετά τον Δεκαπενταύγουστο.  Η πρόθεση είναι η νέα κυβέρνηση να είναι καθαρά «πρωθυπουργική» που μπορεί να αγγίξει ακόμη και τον φιλόδοξο Κοτζιά, ο οποίος όμως βρίσκεται σε θέση άμυνας, μετά την τροπή που έχει πάρει το Μακεδονικό. 

  Απομένει να δούμε αν η πρόθεση θα γίνει και πράξη…

  Βύρωνας Αιγιαλίτης

   

  arrow