• Δήμος Σαμοθράκης: χρηματοδότηση από το Πράσινο ταμείο για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος του ησιού

  Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος  κ. Φάμελλος ανακοίνωσε επίσημα την ολοκλήρωση της εκπόνησης και έγκρισης χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο τριών μελετών, που θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση και την καλύτερη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της μελέτης αναδάσωσης πάνω από τη Χώρα, ύψους 95.000 ευρώ, στην ολοκλήρωση της μελέτης των αντιδιαβρωτικών έργων των ρεμάτων του νησιού, ύψους 335.000 ευρώ και στην ολοκλήρωση της διαχειριστικής μελέτης για όλη τη δασική έκταση του νησιού, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ. Μάλιστα με την τελευταία μελέτη καθορίζονται οριστικά οι αντιπυρικές ζώνες, οι διευθετήσεις χειμάρρων, οι αναδασώσεις, οι βοσκότοποι και οι προστατευόμενες περιοχές.
  Για πρώτη φορά στη Σαμοθράκη συστήνεται φορέας διαχείρισης της ευαίσθητης περιοχής του νησιού και ήδη έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος και έχει δεσμευθεί και το απαραίτητο κονδύλιο για τη λειτουργία του φορέα. Ανέφερε ότι το 92% της έκτασης του νησιού, δηλαδή 164.000 στρέμματα, είναι σε προστατευόμενη περιοχή Νatura και ενώ από το 1997 είχε ανακηρυχθεί εθνικός δρυμός, τον Φεβρουάριο του 2018 ψηφίστηκε ο νόμος για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης.
  Επίσης ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι ως προς αυτή την κατεύθυνση εγκρίθηκε σχετική μελέτη, ύψους 157.000 ευρώ, ενώ έχει οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά των απορριμμάτων του νησιού προς την Αλεξανδρούπολη με οχηματαγωγά και επιβατικά πλοία. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις επιλύθηκαν τα ζητήματα της αδειοδότησης του κάμπινγκ όπως και της αδειοδότησης των γεωτρήσεων σε προστατευόμενες περιοχές.
  Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, η ακτοπλοϊκή διασύνδεση και η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών του νησιού είναι τα θέματα αιχμής στη σύσκεψη με τους φορείς, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάρος Σαντορινιός. “Ήδη έχει ολοκληρωθεί το master plan για το λιμάνι της Καμαριώτισσσας και τρέχει μια μελέτη για το αλιευτικό καταφύγιο των Θερμών όπου εκεί ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα με τις προσαμμώσεις του λιμανιού” υπογράμμισε ο κ. Σαντορινιός.
  Οι κύριοι Φάμελκος και Σαντορινιός συμμετείχαν σε σύσκεψη εργασίας με φορείς της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους υπηρεσιών και τοπικών φορέων, παρουσία του δημάρχου Σαμοθράκης, Θανάση Βίτσα.

  Πρόσληψη νέων λιμενοφυλάκων

  Οι κύριοι Φάμελλος και Σαντορινιός ξεκίνησαν την επίσκεψή τους από το λιμεναρχείο του νησιού όπου ενημερώθηκαν από τον λιμενάρχη, ανθυποπλοίαρχο Βασίλη Σλανκίδη, για τη λειτουργία και την επιχειρησιακή δυνατότητα που έχει. Ο λιμενάρχης τόνισε ότι είναι επαρκής η στελέχωση του λιμεναρχείου, στο οποίο υπηρετούν 24 άτομα επί συνόλου 27 που είναι η δύναμή του. Ο κ. Σαντορινιός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα προχωρήσει η πρόσληψη και νέων λιμενοφυλάκων, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του δυναμικού των λιμεναρχείων και λιμενικών σταθμών που εδρεύουν στο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας.

   

  Υπερσύγχρονο αυτοκίνητο για τις ανάγκες των δασικών υπαλλήλων

  Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, παρέδωσε στο δήμαρχο και τον δασάρχη της Σαμοθράκης, ένα νέο υπερσύχρονο αυτοκίνητο για τις ανάγκες των δασικών υπαλλήλων. Ο κ. Φάμελλος, τόνισε ότι οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νησί πριν από ένα χρόνο ένωσαν τους φορείς, τους κατοίκους και την Πολιτεία σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, κρίθηκε αναγκαία η αγορά ενός νέου αυτοκινήτου, για τις ανάγκες της δασικής υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι θα βοηθήσει σημαντικά, στο έργο των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτήν.
  Ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, ευχαρίστησε τον υπουργό για την άμεση ανταπόκριση, αλλά και για το μικρό χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αγοράς του οχήματος.

   

   

   

   

  arrow