• Μείωση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ζητούν οι πρατηριούχοι

  Η μόνη αποτελεσματική λύση για να πέσει η τιμή των καυσίμων είναι να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων Γιώργο Ασμάτογλου.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η μείωση είναι 100 ευρώ ανά χιλιόλιτρο τότε μαζί με τον ΦΠΑ η τελική τιμή για τους καταναλωτές θα προσέγγιζε το 1 ευρώ και μαζί με το επίδομα θέρμανσης θα βοηθούσε να κινηθεί η αγορά.

  Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται από προχθές Δευτέρα στην αγορά, σε τιμή σημαντικά υψηλότερη από πέρυσι καθώς ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 1,149 ευρώ το λίτρο από 94,4 λεπτά το λίτρο τον Οκτώβριο του 2017 και 1,025 ευρώ τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης. Ωστόσο η ζήτηση είναι περιορισμένη καθώς οι καιρικές συνθήκες παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ευνοϊκές.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης σε τέσσερις νομούς της χώρας η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεπερνά και το 1,2 ευρώ (1,29 στις Κυκλάδες, 1,233 στην Αιτωλοακαρνανία, 1,215 στα Δωδεκάνησα, 1,214 στην Κέρκυρα) ενώ στην Αττική η μέση τιμή χθες ήταν 1,135 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη 1,137 ευρώ.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον κλάδο η αύξηση οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιμών καθώς οι τιμές Platt’s από τις οποίες προκύπτουν οι τιμές διϋλιστηρίου εμφανίζουν ανατιμήσεις άνω του 35 % σε σχέση με πέρυσι, αύξηση που συμπαρασύρει και τον ΦΠΑ που πληρώνει ο τελικός καταναλωτής.

   

  ο

  arrow