• Αρναουτάκης: ψηφιακή μεταμόρφωση του πρωτογενή τομέα για να αυξηθεί η παραγωγικότητα

  Κινητήριος δύναμη για τον πρωτογενή τομέα, η ψηφιακή μεταμόρφωση για την αύξηση της παραγωγικότητας και βιωσιμότητας του παραγωγού, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος μίλησε στο 5ο πανελλήνιο συνέδριο ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο.

  «Ο πρωτογενής τομέας για το νησί αποτελεί «την κιβωτό της κρητικής ιδιαιτερότητας και ψυχής» που πρέπει να διατηρηθεί στηριζόμενη στην ποιότητα, την εξωστρέφεια και την κατοχυρωμένη ταυτότητα των προϊόντων της κρητικής γης και μέσω της δύναμης των νέων ψηφιακών «εργαλείων» και της ανάλυσης δεδομένων, μπορούμε να βοηθήσουμε την αύξηση της παραγωγικότητας και βιωσιμότητας του παραγωγού» είπε ο κ. Αρναουτάκης.

  «Η Κρήτη εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διατηρεί έναν πρωτογενή τομέα με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και τα τελευταία χρόνια, οι παραδοσιακές αγροτικές δραστηριότητες έχουν αναπτυχθεί στηριγμένες σε μια νέα γενιά παραγωγών, που έχει ανανεώσει με καινοτόμο τρόπο τις μεθόδους οργάνωσης, διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων ενώ έχει επενδύσει σημαντικά σε προγράμματα έντασης της γνώσης και ποιοτικής αναβάθμισης της παραγωγής» συνέχισε ο κ. Αρναουτάκης. «Η δημιουργία προϊόντων ΠΟΠ, η διεύρυνση των εμπορικών προορισμών και των αγορών των προϊόντων μας και ο συντονισμός του συνολικού ‘κρητικού διατροφικού προτύπου’ με το δυναμικό τουριστικό τομέα της Κρήτης, αποτελούν προκλήσεις που διαμορφώνουν δυναμικά τις πολιτικές και τον προγραμματικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης στη διάρκεια των επόμενων χρόνων» ανέφερε.

  Το συνέδριο οργανώθηκε από το «gaia-ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» με θέμα «Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας-Ψηφιοποίηση, το αύριο της Ευρωπαϊκής Γεωργίας». Σε σχέση με την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής γεωργίας, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι «οφείλουμε να συναποφασίσουμε ότι σε ένα κόσμο με τεράστιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών αλλαγών, των περιορισμένων φυσικών πόρων και του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού, απαιτείται η ψηφιακή μεταμόρφωση, καθώς παραμένει μία από τις κινητήριες δυνάμεις της καινοτομίας. Η Περιφέρεια Κρήτης κατευθύνει τις δυνάμεις και τους πόρους και για την ενίσχυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των αγροτών της Κρήτης».

  Αξίζει να σημειωθεί πως στρατηγική πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης είναι η διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, και σύμφωνα με τον Σταύρο Αρναουτάκη, «…μέσα από την αγρο-διατροφική σύμπραξη της Περιφέρειας έχουμε προχωρήσει ήδη στην πιστοποίηση δεκάδων προϊόντων και επιχειρήσεων. Για την Περιφέρεια η αγροτική οικονομία και γενικότερα ο γεωργικός τομέας, δεν αποτελούν απλά μια οικονομική δραστηριότητα, πρωτίστως, αποτελούν τη βάση της ταυτότητας της Κρήτης, το σημείο συνάντησης οικονομικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας».

  Όπως επισημάνθηκε από πλευράς των διοργανωτών του συνεδρίου, «σε μία κρίσιμη στιγμή για τον ευρωπαϊκό και τον εγχώριο πρωτογενή τομέα, με τις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020 να βρίσκονται σε διαβούλευση, είναι σαφές ότι η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στη γεωργία, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ως δόκιμη απάντηση στην ανάγκη να συνδυαστούν οι φιλόδοξοι στόχοι της διατροφικής επάρκειας και ασφάλειας με την περιβαλλοντική προστασία και την καταπολέμηση/μετριασμό της κλιματικής αλλαγής».

  Στη διάρκεια του συνεδρίου προσεγγίστηκαν οι στόχοι και τα μέτρα της ΚΑΠ μετά το 2020, που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα, καθώς και οι αναγκαίες στρατηγικές επιλογές που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο εθνικής πολιτικής, προκειμένου ο εγχώριος πρωτογενής τομέας να γίνει πιο βιώσιμος και ανταγωνιστικός, αξιοποιώντας τη γνώση, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση.

  Βασικό ζητούμενο επίσης των εργασιών του συνεδρίου, ήταν η συμβολή των παραγωγών και των ασχολούμενων με τη γεωργία, σε έναν εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο για το μέλλον του εθνικού πρωτογενούς τομέα.

   

  Related Posts

  arrow