• Ομιλία Π. Δούκα στην 3η Ευρω-Αραβική Σύνοδο με αναφορές στα βασικότερα προβλήματα της διεθνούς και ελληνικής οικονομίας

  Ο πρώην υπουργός Πέτρος Δούκας είναι ένας εκ των επιφανών ομιλητών, οι οποίοι συμμετάσχουν στην Ευρωαραβική Σύνοδο που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.

  Ο κ. Δούκας είχε την ευκαιρία να αναλύσει στην ομιλία του τα βασικότερα προβλήματα της διεθνούς οικονομίας ενώ παράλληλα ανέδειξε τόσο τις αστοχίες όσο και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσει η χώρα μας στο άμεσο μέλλον.

  Συγκεκριμένα, ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας, το οποίο διαμορφώνεται δίχως να αντιμετωπίζει ο πλανήτης μεγάλες πολεμικές συρράξεις, με την επιστήμη συνεχώς να προοδεύει, με ολοένα και μεγαλύτερη πρόσβαση στην πληροφορία, σε μια περίοδο που παρατηρείται επίσης βελτίωση των δημοκρατικών θεσμών σε πολλές χώρες. Παρ’όλα αυτά, ο κ. Δούκας σημείωσε τις σημαντικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν μικρές και μεγάλες χώρες, όπως είναι το συσσωρευμένο κρατικό χρέος και η επαναφορά του προστατευτισμού από χώρες όπως οι ΗΠΑ. Παράλληλα σημείωσε, ότι ειδικά στην Ευρώπη, το Brexit, η οικονομική αστάθεια στην Ιταλία αλλά και το δημογραφικό ζήτημα – το οποίο δημιουργεί σοβαρά θέματα στα κοινωνική ασφάλιση – είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γηραιά Αλβιόνα.

  Στον αντίποδα, ο κ. Δούκας εξήγησε στο κοινό της Συνόδου ότι ειδικά η Ευρώπη, με τις εξαιρετικές υποδομές και την τεράστια σε τζίρο αγορά της, διαθέτει σημαντικά “όπλα” για την περεταίρω ανάπτυξή της. Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο ίδιος σημείωσε ότι η προτίμηση της “αδύναμης”,όπως την χαρακτήρισε, κυβέρνησης στην υπερφορολόγηση και όχι στον περιορισμό του δημόσιου τομέα, δεν βοηθά τη χώρα ενώ τόνισε ότι η “μάχη κατά της διαφθοράς” δεν θα οδηγήσει σε σημαντικά ευρήματα (Novartis) και είναι πολιτικά υποκινούμενη. Στα θετικά των χρόνων της κρίσης, αναγνωρίζει ότι έμειναν στην αγορά μόνο οι δυνατοί παίκτες, που δεν είχαν εξάρτηση από το κρατικό χρήμα και αναγνωρίστηκε ότι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από το τέλμα ως χώρα, είναι να παράγουμε καλύτερα αγαθά και να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες.

   

  arrow