• Δήμαρχος Δέλτα: δεν παίζουμε με την υγεία των παιδιών μας – πρόστιμα σε όσους καίνε υγρά γεωργικά υπολείμματα

  “Οποιοσδήποτε καίει, είναι πλέον μόνος του” δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο FM 104,9” ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, με αφορμή τις νέες καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων.

  Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια είχε συμφωνηθεί να απαγορεύονται οι καύσεις για το χρονικό διάστημα που τα γεωργικά υπολείμματα είναι ακόμη υγρά και αργότερα να γίνονται καύσεις προγραμματισμένα και τμηματικά, ώστε ούτε το περιβάλλον να επιβαρύνεται, ούτε να δημιουργούνται αναπνευστικά προβλήματα στον πληθυσμό. Ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι η ίδια απόφαση ελήφθη και φέτος σε σύσκεψη που έγινε στις 24 Οκτωβρίου στο Δήμο Δέλτα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (των αγροτών, των ΤΟΕΒ, των ΓΟΕΒ, των συνεταιρισμών, της αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας).

  “Παρότι φέτος συμφωνήσαμε τα ίδια και προχωρήσαμε προς αυτή τη διαδικασία, κάποιοι ασυνείδητοι προχώρησαν στην καύση” τόνισε ο δήμαρχος. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι, μετά και από νέα σύσκεψη που έγινε χθες, αποφασίστηκε ότι για τις περιπτώσεις εκείνων των αγροτών που δεν συμμορφώνονται “οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν στην επιβολή προστίμων ή σε όποιες άλλες διοικητικές κυρώσεις προβλέπονται από τα υπεύθυνα όργανα όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ και τα υπεύθυνα όργανα της περιφέρειας”.

  Στο ίδιο μήκος κύματος, ανακοίνωση του Δήμου Δέλτα αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει “καμία ανοχή στους παρανομούντες αγρότες που προχωρούν στην καύση των γεωργικών υπολειμμάτων” ενώ υπήρξε συμφωνία προκειμένου να ζητηθεί “από τις αρχές η επιβολή κυρώσεων σε όσους παρανομούν”. “Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης ώστε να μην πληγεί ούτε ένας αγρότης. Όμως δεν μπορούμε πια να παίζουμε με την υγεία των παιδιών μας, με την υγεία κανενός, ούτε με την οδική ασφάλεια” τονίζεται χαρακτηριστικά.

  Εξάλλου ο κ. Φωτόπουλος υπογράμμισε στο “Πρακτορείο FM” ότι “ο καπνός δεν είναι μόνο δικό μας προνόμιο είναι και των όμορων δήμων”, τόνισε ότι στην καύση γεωργικών υπολειμμάτων προχωρούν και γειτονικές περιοχές από την Ημαθία, το Αγρίνιο, την Κατερίνη, την Αλεξάνδρεια, τη Χαλκηδόνα και επανέλαβε ότι “ο νόμος είναι ξεκάθαρος και απαγορεύει την καύση”.

  Μάλιστα σχολίασε ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, εκτός από την απαγόρευση που επιβλήθηκε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εφαρμόστηκε από τους αγρότες η χρήση του λεγόμενου καταστροφέα πίσω από τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο το φαινόμενο. “Κάποιοι, λόγω της οικονομικής κρίσης, της παλαιότητας των μηχανών, δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Έτσι θα πρέπει να δουν με ποιο τρόπο και ποιο προγραμματισμό πρέπει να γίνουν οι καύσεις” πρόσθεσε.

  Γνωστοποίησε, τέλος, ότι ο Δήμος Δέλτα ξεκίνησε μια διαδικασία για την κατασκευή μονάδας βιοαερίου στην περιοχή, στο δρόμο Κυμίνων και Βραχιάς, ώστε να συγκεντρώνονται εκεί όλα τα γεωργικά υπολείμματα και οι κοπριές από τις κτηνοτροφικές μονάδες και όλα αυτά να γίνονται αντικείμενο σωστής διαχείρισης με ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

  arrow