• Πολιτικές εξελίξεις πυροδοτούν οι κινήσεις Καμμένου για έξοδο από την κυβέρνηση

  Η στάση του υπουργού άμυνας και η πολιτική που θα ακολουθήσει στη «Συμφωνία των Πρεσπών», καθίσταται η λυδία λίθος των όποιων εξελίξεων επισυμβούν, αφ΄ότου η επίμαχη συμφωνία έρθει προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο…

  Τηρουμένων των συνταγματικών προθεσμιών στην ΠΓΔΜ, μέσα στις οποίες η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ καλείται να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες αναθεώρησης του συντάγματός της, ο Ιανουάριος αναδεικνύεται σε μήνα ορόσημο για την εκκίνηση των όποιων πολιτικών εξελίξεων στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι διαδικασίες στη γειτονική μας χώρα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως και τις 15 Ιανουαρίου. Μετά, αυτόματα τη σκυτάλη αναλαμβάνει η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρα, καλείται να πάρει την απόφαση για το πότε θα έρθει η «Συμφωνία των Πρεσπών» προς κύρωση στη Βουλή.!

  Ο υπουργός άμυνας, – συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά – , δήλωσε την ημέρα της της Πρωτοχρονιάς : «Ίσως είναι η τελευταία φορά ως υπουργός Εθνικής Άμυνας…, Σε περίπτωση που έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή θα παραιτηθώ από Υπουργός Εθνικής Άμυνας και θα αποχωρίσω από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Είναι καθήκον μου να το κάνω αυτό», επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, που βρέθηκε σε φυλάκια της ζώνης ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού!

  Από την άλλη πλευρά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, προέβαινε στην εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, εξαιτίας της αρνητικής στάσης που έχουν οι ΑΝΕΛ σε ό,τι αφορά την κύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών». «Όλα δείχνουν ότι βαίνει προς ολοκλήρωση η συνεργασία μας με τους ΑΝ.ΕΛ. αν και εμείς θα θέλαμε να πάμε μέχρι το τέλος της τετραετίας. Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα έχουμε κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά από μερικές ημέρες για τεχνικούς λόγους θα έρθει και η κύρωση της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ και θα πρέπει να αναμένουμε τον ανασχηματισμό που θα προκληθεί, καθώς κάποιοι από τους ΑΝ.ΕΛ. θα φύγουν, ενώ κάποιοι άλλοι θα είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open TV.

  Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

  Τούτων όλων των ανωτέρω δοθέντων, εύλογο είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά των επιτελών αυτού να σχεδιάζουν τη δική τους πολιτική στρατηγική, ενόψει της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Το πρώτο ερώτημα που αυτόματα τίθεται είναι το πότε ακριβώς θα έρθει η επίμαχη συμφωνία στη βουλή και ποιες είναι οι συνταγματικές προθεσμίες, μέσα στις οποίες ο πρωθυπουργός μπορεί να κινηθεί. 

  Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει με έμφαση, πως «η ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο, (για την επίμαχη συμφωνια), θα γίνει στην ώρα της, ενώ το «πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ» θα έρθει με λίγες ημέρες διαφορά στην Ολομέλεια της Βουλής. «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη εάν θα έρθει νωρίτερα από τον Μάρτη. Η ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, θα έρθει με μερικές ημέρες απόσταση στη Βουλή για τεχνικούς λόγους. Ακούω μια παραφιλολογία. Αυτά είναι ανοησίες» υποστήριξε χαρακτηριστικά.!

  Είναι σαφές, πω ο πρωθυπουργός ψάχνει πολιτικό χρόνο με την προσδοκία να βρει στήριξη από τους περισσότερους βουλευτές του Ποταμιού καθώς και από κάποιους των ΑΝΕΛ ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει τους 151, με δεδομένη την άρνηση Καμμένου να ψηφίσει την Συμφωνία.!

  Στους σίγουρους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προστίθενται από τις εκτιμήσεις των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου ο Σπύρος Δανέλλης από το ΠΟΤΑΜΙ και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ. Με αμφιβολίες υπολογίζεται και η υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά, χωρίς, όμως ακόμα να έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοεί όταν λέει «ψάφος κατά συνείδηση». Οι ίδιοι κυβερνητικοί επιτελείς εκφράζουν την άποψη πως η Κατερίνα Παπακώστα δεν θα πάει κόντρα στο κυβερνητικό ρεύμα, έστω κι αν η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν έχει σαφώς ανοίξει τα «χαρτιά» της σημειώνοντας ότι θα πάρει την απόφασή της όταν έρθει η ώρα. Αμφίβολη εξακολουθεί να παραμένει η στάση που θα τηρήσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος έχει σαφώς ταχθεί υπέρ της «λύσης της εκκρεμότητας με την ΠΓΔΜ» αλλά η όποια απόφασή του ίσως εξαρτηθεί κι από την σχέση του με το ΚΙΝΑΛ, το οποίο δεν προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας.!

  Τρίμηνο φωτιά

  Μέσα στο πολιτικο περιβάλλον που δημιουργούν τα παραπάνω εκτεθέντα, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να αντιμετωπίσει, μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του νέου χρόνου, τις εξής εκδοχές :

  • Αλλαγή κυβερνητικού εταίρου ή έστω αναπλήρωση των απωλειών που θα προκαλέσει η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό…

  Μιά ημέρα μετά την Πρωτοχρονιά,  ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωνε πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, εξαιτίας της αρνητικής στάσης που έχουν οι ΑΝΕΛ σε ό,τι αφορά την κύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών»…., και εξηγούσε   ότι, ο εν λόγω ανασχηματισμός…, «θα έχει πιο έντονο προοδευτικό αριστερό και κεντροαριστερό πρόσημο», εν¨ω σημείωσε ότι «με αυτές τις αλλαγές θα πάμε με επιτυχία μέχρι το τέλος της τετραετίας αλλά και στις επόμενες εκλογές».!

  Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι παροικούντες της Ιερουσαλήμ της Ηρώδου Αττικού, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν πως οι αμφιταλαντευόμενοι βουλευτές από το ΠΟΤΑΜΙ κι από το ΚΙΝΑΛ θα πειστούν τελικά να ψηφίσουν υπέρ της «Συμφωνίας των Πρεσπών», τόσο από την καθαρότητα του κειμένου που η ΠΓΔΜ θα στείλει στην Αθήνα με τις αναθεωρημένες διατάξεις του συντάγματός της, όσο κι από την γερμανίδα καγκελάριο η οποία θα επισκεφτεί την Αθήνα κατά τις ημέρες που το θέμα θα κυριαρχεί στον αφρό της επικαιρότητας και θα ταχθεί ευθέως υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας. Ταυτόχρονα, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου θα ρίξουν στο δημόσιο λόγο και στη κοινοβουλευτική δραστηριότητα τη συνταγματική αναθεώρηση, τις γερμανικές οφειλές, καθώς επίσης και Εξεταστικές και Προκαταρκτικές Επιτροπές για την εξτχνίαση υποθεσεων διαφθοράς, όπως η Novartis…!!!

  • Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες πριν ακόμα κι από την διπλή αναμέτρηση Ευρωεκλογών και Αυτοδιοικητικών του προσεχούς Μαίου

  To εν λόγω σενάριο, το οποίο επικαλούνται πηγές από ξένες πρεσβείες των Αθηνών, θέλουν τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, – μπροστά στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει κοινοβουλευτική στήριξη από όμορους πολιτικούς χώρους για τη συμπλήρωση του μαγικού 151, προκειμένου η «Συμφωνία των Πρεσπών» να κυρωθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών – , να αποφασίζει ο ίδιος πρόωρες κάλπες προς αιφνιδιασμό των αντιπάλων του αφ ενός αλλά και για να πετάξει το μπαλάκι κύρωσης της επίμαχης συμφωνίας στον αντίπαλό του Κυριάκο Μητσοτάκη και με το επιχείρημα, ας αποφασίσει ο λαός για ένα μεγάλο εθνικό θέμα όπως το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ…!!!

  Το εν λόγω σενάριο, πάντως, βρίσκει κάθετα αντίθετες τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, καθώς θέλουν η «Συμφωνία των Πρεσπών» να περάσει από την παρούσα βουλή χωρίς απρόοπτα και καθυστερήσεις για τους δικούς τους γεωστρατηγικούς στόχους…!!!

  • Το σενάριο εξάντλησης της τετραετίας και κάλπες τον Οκτώβριο του 2019. Σ αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εάν διπλό ρίσκο : Να τρέξει ο χρόνος ελεύθερα και να αποδώσουν τα φιλολαϊκά μέτρα που η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει…, να επηρεαστούν επίσης οι ψηφοφόροι από την εξυχνίαση σκανδάλων διαφθοράς και η κυβέρνηση να αρχίσει να ανακάμπτει, όπως ευελπιστούν οι θυασώτες της εν λόγω εκδοχής… Υπάρχει, όμως, και η καθαρά αντίθετη εξέλιξη να μην αποδώσει τα αναμενόμενα η σχεδιαζόμενη κυβερνητική πολιτική…, να υποστεί δεινή ήττα στις διπλές κάλπες του Μαίου η κυβέρνηση εξαιτίας της μέχρι τούδε μνημονιακής της πολιτικής, κάτι το οποίο θα οδηγούσε όχι μόνον σε αποσύνθεση της κυβέρνησης αλλά και της κυβερνώσας παράταξης εν τω συνόλω της…!!!

  Πέραν όμως, όλων τούτων, για να σταθεί κοινοβουλευτικά μια κυβέρνηση μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019, πρέπει να έχει βρει και κυβερνητικό εταίρο που θα αναπληρώσει τους ΑΝΕΛ ή έστω σκόρπιους βουλευτές οι οποίοι θα την στηρίξουν κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα…!!!

  Related Posts

  arrow