• Προβάδισμα 11,3 μονάδων για την ΝΔ στις ευρωεκλογές σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωκοινοβουλίου

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε την πρώτη ου έρευνα για τις ευρωεκλογές, καταγράφοντας τις τάσεις του εκλογικού σώματος ενόψει της αναμέτρησης του Μαΐου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 11,3%. Η ΝΔ συγκεντρώνει 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 24,7%, τρίτη η Χρυσή Αυγή με 8,6%, ενώ ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 7,9% και ΚΚΕ με 6,7%. Κάτω από το όριο του 3% Ένωση Κεντρώων με 2,6%, ΑΝΕΛ με 1,4% και Ποτάμι με 1,5%. Στο 2,2% βρίσκεται η Ελληνική Λύση, στο 1,3% η Λαϊκή Ενότητα και στο 1,2% η Πλεύση Ελευθερίας.

  Από την έρευνα προκύπτει ότι η ΝΔ θα έχει 9 έδρες στην Ευρωβουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ 6, ενώ από 2 έδρες θα έχουν το ΚΙΝΑΛ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

  Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προβλέπεται να εξασφαλίσει 183 από τις 705 έδρες, ή ποσοστό 26% στη νέα Ευρωβουλή σε σχέση με 29% τώρα. Αυτό προκύπτει από τη σύνθεση στοιχείων από εθνικές δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στα 27 κράτη μέλη.

  Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες θα πάρουν 135 έδρες που σημαίνει πως το ποσοστό τους θα πέσει κατά έξι μονάδες στο 19%, εν μέρει εξαιτίας της απώλειας των βρετανικών εδρών μετά το Brexit.

  Η αποχώρηση του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας δεν είναι μέλος του ΕΛΚ. Η αποχώρησή του θα πλήξει την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), με αποτέλεσμα να πέσει από την τρίτη στην πέμπτη θέση.

  Οι δύο ακροδεξιές ευρωσκεπτικιστικές ομάδες θα αυξήσουν το ποσοστό τους από το 10% στο 14%, παρά την απώλεια των υποστηρικτών του Brexit από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP). Αυτό αντανακλά κέρδη για τη Λέγκα της Ιταλίας που θα προσθέσει 21 έδρες, για την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), 11 έδρες, και τον γαλλικό Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν, έξι.

  Related Posts

  arrow