• Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ με “κορυφαία” ονόματα και εκπλήξεις…

  Τα ονόματα των πρώτων 15 υποψηφίων θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έως την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη, έως τότε είναι πιθανό θα συνεδριάσει για μια ακόμη φορά η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επικρατέστερο σενάριο παραμένει εκείνο που θέλει και την άμεση κατάθεση τροπολογίας η οποία θα αίρει το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υποψηφίου ευρωβουλευτή. Παρά τις έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν και εντός ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση φαίνεται πως τελικά επιλέγει την αλλαγή του νόμου Σαμαρά του 2014 με βάση τον οποίο οι ενεργεία βουλευτές πρέπει να παραιτηθούν από την έδρα τους στο εθνικό κοινοβούλιο προκειμένου να κατέβουν στον στίβο των ευρωεκλογών.

  Με την άρση του ασυμβίβαστου ανοίγει ο δρόμος για να μπουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ οπωσδήποτε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και πιθανότατα και ο (προερχόμενος από το Ποτάμι) βουλευτής Σπύρος Δανέλλης. Στην περίπτωση που παραμείνει σε ισχύ το ασυμβίβαστο, η κυβέρνηση κινδυνεύει να μείνει χωρίς την πλειοψηφία των 151 στη Βουλή, καθώς οι επιλαχόντες τόσο για την έδρα της Ελενας Κουντουρά όσο και για εκείνη του Σπύρου Δανέλλη παραμένουν πιστοί στους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι αντίστοιχα. Ειδικά για την περίπτωση του κ. Δανέλλη υπήρξαν συζητήσεις για την εναλλακτική να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ – είτε στην Κρήτη, είτε σε έναν από τους τομείς της Β’ Αθήνας -, ωστόσο φαίνεται να προκρίνεται η συμμετοχή του, όπως και εκείνη της υπουργού Τουρισμού, στην μάχη των ευρωεκλογών καθώς αμφότεροι αποτελούν πρόσωπα που σηματοδοτούν την διεύρυνση και θεωρείται ότι έχουν εκλογική απήχηση.

  Το πρόβλημα βεβαίως της απόλυτης πλειοψηφίας για την κυβέρνηση στο εθνικό κοινοβούλιο θα παραμείνει και στην περίπτωση που η κυρία Κουντουρά και ο κ. Δανέλλης εκλεγούν ευρωβουλευτές. Η θητεία των ευρωβουλευτών ξεκινά την 1η Ιουλίου, γεγονός που σημαίνει ότι εάν έως τότε δεν έχουν γίνει εθνικές εκλογές η κυβέρνηση είναι πιθανό να κληθεί να συνεχίσει είτε με 150, είτε και με 149 βουλευτές. Στο Μαξίμου, ωστόσο, ακόμη και αυτό το ενδεχόμενο δεν αποτιμάται ως ιδιαιτέρως προβληματικό καθώς πλέον θα έχει μείνει πολύ λίγος χρόνος έως τις εθνικές κάλπες ακόμη κι εάν αυτές στηθούν τον Οκτώβριο, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που ποντάρουν στην κοινοβουλευτική στήριξη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ που βρίσκεται σε τροχιά συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Πέραν της Ελενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλλη στην λίστα των υποψηφίων θα βρίσκονται βεβαίως οι νυν ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, ενώ δεδομένες πλην απροόπτου θεωρούνται και οι υποψηφιότητες του πρώην υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή και του δημοσιογράφου Κώστα Αρβανίτη. 

  Οι εισηγήσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα θέλουν να συμπεριλαμβάνονται στο ευρωψηφοδέλτιο και κάποιοι νυν υπουργοί «πρώτης γραμμής» προκειμένου να δοθεί το στίγμα κεντρικής πολιτικής μάχης και, σ’ αυτό το πλαίσιο, μπήκαν στο τραπέζι και τα ονόματα της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου. Για την μεν πρώτη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, για τον δεύτερο όμως το σενάριο δείχνει μάλλον απίθανο καθώς δεν είναι επιθυμητές νέες αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έως το τέλος της κυβερνητικής θητείας.

  Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να κατέβουν υποψήφιοι στις ευρωεκλογές ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλαςκαι η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ενώ στο πλαίσιο της κεντροαριστερής διεύρυνσης «παίζουν» πάντοτε τα ονόματα της Λούκας Κατσέλη, του Γιάννη Ραγκούση, της Μαρίας Ρεπούση αλλά και κάποιων από τα στελέχη της κεντροαριστεράς που πρωταγωνιστούν στην πρωτοβουλία «Γέφυρα» για την σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Επ’ αυτών των υποψηφιοτήτων, ωστόσο, όλοι οι χειρισμοί και οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στον ίδιο τον πρωθυπουργό, με κυβερνητικές πηγές να μην αποκλείουν «πολιτικές εκπλήξεις που θα συζητηθούν»

  (Πηγή: tvxs.gr)

  Related Posts

  arrow

  Δήμος Βάρης/Βούλας/Βουλιαγμένης - Απόψεις δημοτών