• Η Νίκη της Σαμοθράκης ανοίγει τα φτερά της σε ένα μοναδικό μουσειακό αφιέρωμα

  Μία μοναδική και πρωτοποριακή έκθεση- αφιέρωμα θα ανοίξει αυλαία στις 11 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Έβρου, για να αποκαλύψει στο κοινό ένα υπέροχο, άγνωστο και μυστηριώδες «ψηφιδωτό».

  Ήταν 11 Μαϊου του 1864 όταν  το Μουσείο του Λούβρου άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί το εμβληματικό άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης. 155 χρόνια μετά, η Θρακική Εστία Θεσ/νίκης σε συνεργασία με το επίτιμο μέλος της, Ελευθέριος Ελευθερίου, διοργανώνουν μουσειακή έκθεση υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, για να τιμήσουν το αρχαιοελληνικό σύμβολο της Νίκης και την επιρροή  του σε όλο τον πλανήτη.

  Ο συλλέκτης-ερευνητής Ελ. Ελευθερίου έχει αφιερώσει δεκαετίες στην καταγραφή, την αποτύπωση και τη σύνθεση μιας σπάνιας συλλογής, που σαν παγκόσμιο «ψηφιδωτό» αποτυπώνει τον τρόπο που τα φτερά της Νίκης της Σαμοθράκης έχουν αγκαλιάσει ολόκληρο τον πλανήτη  εμπνέοντάς  ελπίδα, πίστη για ελευθερία και νίκη.

  Πρόκειται για εκατοντάδες εκθέματα της προσωπικής συλλογής του κυρίου Ελευθερίου, που φέρουν τη σφραγίδα του αγάλματος, τόσο σε φιλοτελικό υλικό (γραμματόσημα, φάκελα πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, φεγιέ, σφραγίδες), όσο και νομίσματα-χαρτονομίσματα, μετάλλια, φωτογραφίες, τηλεκάρτες, αναμνηστικές εκδόσεις, δημοσιεύματα, διαφημιστικές καταχωρήσεις και οπτικοακουστικό υλικό, από δεκάδες χώρες και όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

  Από την Πολωνία, την Ιταλία και τη Γαλλία, μέχρι την εξωτική Μαδαγασκάρη, την  Ουρουγουάη, το Μάλι, τη Μοζαμβίκη, τη Σιέρρα Λεόνε και την Ιαπωνία, μέσα από τον πόλεμο, τον αθλητισμό, τον κινηματογράφο και την καθημερινή ζωή η ακτινοβολία της φτερωτής Θεάς αποτέλεσε πανανθρώπινο σύμβολο βράβευσης για κάθε μικρή ή μεγάλη νίκη.

  Η πρωτοποριακή αυτή έκθεση θα διαρκέσει ως τις 23 Μαΐου, ξεκινώντας το ταξίδι της  από την Αλεξανδρούπολη, ύστερα από συναισθηματική επιθυμία του συλλέκτη να τιμηθεί και να προβληθεί ο νομός καταγωγής του και στη συνέχεια θα ταξιδέψει και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.

  Αρωγός στο ταξίδι αυτό από την πρώτη στιγμή, η Θρακική Εστία Θεσ/νίκης και ο Πρόεδρός της, Αναστάσιος Τσερκέζης, που βρήκαν συμπαραστάτη στο πρόσωπο του προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλου Τοψίδη, ενός «ανθρώπου των έργων» που, όπως ανέφερε ο κύριος Τσερκέζης έδωσε άμεσα λύση για την φιλοξενία της μεγαλειώδους αυτής έκθεσης, παραχωρώντας την αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου.

  arrow