• Ρένα Δούρου: την Πρωτομαγιά θυμόμαστε όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία

    «O μόνος τρόπος για να ζήσει και να πεθάνει κανείς σαν άνθρωπος είναι να ζήσει και να πεθάνει για ένα ιδανικό». Τα λόγια αυτά του Δημήτρη Γληνού, σήμερα Πρωτομαγιά, στο Μπλοκ 15, υπογραμμίζουν τη θυσία εκείνων που επέλεξαν να δώσουν τη ζωή τους για τα ιδανικά της Δημοκρατίας και την ελευθερία. Εκείνων που αντιστάθηκαν στον ναζισμό. Εκείνων το παράδειγμα των οποίων δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε. Αυτά δήλωσε η Ρένα Δούρου κατά την επίσκεψή της στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, τιμώντας τη μνήμη των 200 Κουμουνιστών που εκτελέσθηκαν στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944. 

    Ανθρώπων όπως ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης που απευθυνόμενους στους δήμιους της πατρίδας τέτοιες μέρες, έλεγε: «Να το ξέρετε όμως καλά, δεν μπορείτε να ελέγξετε και το μυαλό μας. Μπορείτε ακόμη να κόψετε όλες τις γέφυρες. Τίποτε δεν θα πετύχετε. Σαν να κόβετε όλα τα λουλούδια για να εμποδίσετε την άνοιξη να έρθει. Γίνεται;»

    Ειδικά τώρα που οι νοσταλγοί του φόβου σηκώνουν προκλητικά κεφάλι, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια και τον ιστορικό αναθεωρητισμό, ο αγώνας κατά της ακροδεξιάς αποδεικνύεται ακόμα μια φορά απαραίτητος. Το ύψιστο πατριωτικό μας χρέος είναι η συστράτευση σε αυτόν τον αγώνα. Να βροντοφωνάξουμε και να το εννοούμε με την ψυχή μας. Ποτέ ξανά φασισμός.

    Related Posts

    arrow