• Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για μυστικές πυρηνικές δοκιμές

  Η Ρωσία «πιθανόν» παραβίασε τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, υποστήριξε χθες Τετάρτη ανώτερος αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ανοίγοντας νέο μέτωπο ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των εξοπλισμών.Οι ΗΠΑ «θεωρούν ότι η Ρωσία πιθανόν δεν τηρεί το μορατόριο των πυρηνικών δοκιμών», δήλωσε ο υποστράτηγος Ρόμπερτ Άσλεϊ, διευθυντής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το ινστιτούτο μελετών Hudson Institute.
  «Η ανάλυσή μας για την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων μας οδηγεί να θεωρούμε ότι οι δραστηριότητες της Ρωσίας ως προς τις δοκιμές [της] επέτρεψαν να βελτιώσει τα πυρηνικά της όπλα», πρόσθεσε ο υποστράτηγος Άσλεϊ, διαβεβαιώνοντας ότι από τη δική της πλευρά, η Ουάσινγκτον τηρεί απαρέγκλιτα τη Συνθήκη.
  Όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι προσάπτει ακριβώς στο Μόσχα, ο αξιωματικός φάνηκε πάντως να υπαναχωρεί από αυτή την κατηγορία.
  «Θα έλεγα ότι είχαν τη δυνατότητα να τις κάνουν», είπε αναφερόμενος σε πυρηνικές δοκιμές που θα παραβίαζαν το μορατόριο.
  Η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1996 και απαγορεύει κάθε δοκιμή πυρηνικού όπλου σε όλο τον κόσμο.

  Related Posts

  arrow