• Αττική: Οι απρόσμενες ήττες των μεγάλων φαβορί στον Β΄ γύρο

  Όλοι οι δήμαρχοι που έχασαν ενώ θεωρούσαν ότι μπαίνουν στη μάχη σαν μεγάλα φαβορί!

  Για μια ακόμη φορά οι αυτοδιοικητικές εκλογές έδωσαν ένα μεγάλο ποσοστό ανανέωσης πολιτικού προσωπικού, καθώς πολλοί είναι οι δήμοι που άλλαξαν δημάρχους. Επικεντρώνοντας στην Αττική, βρίσκουμε και μια σειρά από δημάρχους που δεν έχασαν απλά, αλλά φαίνεται ότι «έπεσαν από τα σύννεφα», καθώς φαίνεται ότι είχαν εκτιμήσει πολύ διαφορετικά την πολιτική κατάσταση στον δήμο τους και θεωρούσαν ότι είναι μεγάλα φαβορί για τη νίκη. Η έκταση της ήττας δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις ίδια, αλλά η συντριβή είναι σε όλες πολύ μεγάλη.

  Οι… ανυποψίαστοι

  1.   Σε αυτούς που δεν είχαν δει την ήττα να έρχεται, φαίνεται ότι ήταν ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-ΚαματερούΝίκος Σαράντης που έχασε τελικά τον δήμο από τον προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία Γιώργο Τσίρμπα, που πήρε 55,87%. Ο Σαράντης, που είχε εκλεγεί τρεις φορές δήμαρχος και μέσα στη θητεία που τελειώνει διετέλεσε και πρόεδρος της ΠΕΔΑ, φαίνεται ότι πλήρωσε τις πολιτικές παλινωδίες μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ και δεν εκτίμησε σωστά και το εκλογικό αποτέλεσμα του 2014, όταν στον δεύτερο γύρο είχε κερδίσει μόλις με μία μονάδα διαφορά.

  2.   Στους ανυποψίαστους και ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, που ζητούσε νίκη από τον πρώτο γύρο αλλά τελικά υπέστη ήττα από τη Δήμητρα Κεχαγιά, που πήρε 55,02%. Ο απερχόμενος δήμαρχος, συνηθισμένος στις αλλεπάλληλες νίκες όλων των προηγούμενων χρόνων, δεν είδε τη σύμπραξη όλων των υπόλοιπων δυνάμεων απέναντι στην υποψηφιότητά του.

  3.   Νίκη από την πρώτη Κυριακή περίμενε και ο δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος, που τελικά έχασε από τον πρώην συνεργάτη του, Γιώργο Χατζηδάκη, σε μία σκληρή μάχη που τελικά του έδωσε 50,88%. Ίσως δεν εκτιμήθηκε η δυναμική του «αντάρτικου», που τελικά αποδείχθηκε καταλυτική.

  4.   Υπερβολικά σίγουρος για τη μεγάλη νίκη του ήταν και ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας, σε βαθμό που, ακόμη και μετά από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, απέδισε το κακό αποτέλεσμα στη δική του «χαλαρή» προεκλογική περίοδο προκειμένου να μην «ενοχλήσει» τους πολίτες. Αυτή η «αλαζονική» στάση πληρώθηκε με το 65,59% που πήρε στον δεύτερο γύρο ο αντίπαλός του, Στράτος Σαραούδας.

  5.   Με μεγάλη άνεση θεωρούνταν ότι θα επανεκλεγεί και ο δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης που είχε συνηθίσει σε μεγάλες και άνετες νίκες. Αυτήν τη φορά όμως οι εσωπαραταξιακοί αντίπαλοί του φάνηκαν ιδιαίτερα ισχυροί, με δυνατότερο τον Δημήτρη Γαλάνη που τελικά τον συνέτριψε στον δεύτερο γύρο, με το άνετο 60,46%.

  arrow