• ΚΕΔΕ : Οι τελικές προτάσεις για την… κυβερνησιμότητα

  Τι προτείνουν οι δήμαρχοι στην «επόμενη κυβέρνηση», προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα μειοψηφίας στα Δημοτικά Συμβούλια.

  Οι δυσλειτουργίες που πιθανόν θα αντιμετωπίσουν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας λόγω της αδυναμίας των δημάρχων να έχουν «δική τους πλειοψηφία» στα Δημοτικά Συμβούλια απασχολεί εδώ και καιρό την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος). Μάλιστα, γνωρίζοντας τη δέσμευση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι μόλις γίνει κυβέρνηση θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών και θα κάνει τροποποιήσεις για να βοηθήσει τους δημάρχους να διοικήσουν, ξεκίνησαν «μελέτη» προκειμένου να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση.

  Οι αλλαγές που προτείνονται

  Πλέον, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, έχοντας προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών, είναι σε απευθείας συνεννόηση με το Μοσχάτο, ώστε οι αλλαγές να γίνουν στον συντομότερο δυνατόν χρόνο και να είναι αυτές που επιθυμούν οι δήμαρχοι.

  Την πρόταση της ΚΕΔΕ για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη» επεξεργάστηκε Επιτροπή της ΚΕΔΕ με τη συμμετοχή του νομικού συμβούλου της Ένωσης και οι βασικές αρχές που περιλαμβάνει είναι οι εξής:

  • Με ΠΔ που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Εσωτερικών θα καθορίζονται οι αρμοδιότητες Δημοτικού Συμβουλίου και Επιτροπών κατά κατηγορία δήμων, οι οποίες και θα εξειδικεύονται με απόφαση του δημάρχου.
  • Θα υπάρχει σύμπραξη παρατάξεων ή και μεμονωμένων συμβούλων, η οποία θα δηλώνεται γραπτώς στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη σύμπραξη θα πρέπει να συμμετέχει οπωσδήποτε η παράταξη του δημάρχου.
  • Σε περίπτωση που το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εγκρίνει απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις και δημιουργείται κίνδυνος ζημιάς των δημοτικών συμφερόντων, το θέμα επιστρέφει στις Επιτροπές, οι οποίες και λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις.
  • Κατάργηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων των τοπικών συμβουλίων.
  • Για τους δημάρχους που εκλέγονται την πρώτη Κυριακή επαναφέρεται το σύστημα συγκρότησης των Επιτροπών, όπως το προέβλεπε ο N. 3852/2010 («Καλλικράτης»).

  Η πρόταση είναι πιθανόν να εμπλουτιστεί, ωστόσο τα βασικά της σημεία αναμένεται να παραμείνουν ως έχουν.

  Οι κινήσεις της ΚΕΔΕ

  Όπως ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, ο πρόεδρος Γ. Πατούλης, «στη διάρκεια της συνάντησης των περιφερειαρχών με τον πρόεδρο της ΝΔ ζητήθηκε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας ώστε να υπάρξει κυβερνησιμότητα στους δήμους και στις περιφέρειες και να λυθούν μια σειρά από προβλήματα που προκλήθηκαν με την απλή αναλογική και τον “Κλεισθένη”. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα φέρει άμεσα νομοσχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για τον λόγο αυτόν δεν θα κλείσει και η Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να υπάρξει ένα προσχέδιο για την αυριανή Βουλή. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για μια πραγματική διαβούλευση σε λιγότερο από έναν χρόνο για την Διοικητική Μεταρρύθμιση».

  Related Posts

  arrow