• Εθνική σύμπνοια στο συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

  Εθνική σύμπνοια και ομόνοια διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπως δήλωσε μετά το τέλος της...
  Read More
  Εθνική σύμπνοια στο συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

  Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ κοντά στην Κρήτη

  Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23:58 στον θαλάσσιο χώρο 40 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Κάσου, γνωστοποίησε με...
  Read More
  Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ κοντά στην Κρήτη

  Απεργούν οι γιατροί στην Αττική

  Παναττική στάση εργασίας από τις 9:00 έως τις 15:00 σήμερα Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και κινητοποίηση στις 10:00 στην Αίγλη Ζαππείου...
  Read More
  Απεργούν οι γιατροί στην Αττική

  Σύσκεψη Θεοδωρικάκου με περιφερειάρχες για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και επενδύσεις

  Σύσκεψη με τους περιφερειάρχες για τα ζητήματα που απασχολούν τον β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, είχε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με...
  Read More
  Σύσκεψη Θεοδωρικάκου με περιφερειάρχες για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και επενδύσεις

  Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικότατη καινοτομία η η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

  "Η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας συνιστά σημαντικότατη καινοτομία. Θωρακίζει θεσμικά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και δημιουργεί τις βάσεις για...
  Read More
  Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικότατη καινοτομία η η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
 • Ο Ντ. Τραμπ ανακοινώνει τη συνέχιση του δικαστικού αγώνα να συμπεριληφθεί η ερώτηση περί υπηκοότητας στην απογραφή

  Ανήμερα της εθνικής εορτής, της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησής του εργάζονται για την εξεύρεση τρόπου ώστε να συμπεριληφθεί μια ερώτηση περί υπηκοότητας στο ερωτηματολόγιο της απογραφής του 2020, εν μέσω μιας γενικότερης σύγχυσης για τα βήματα της κυβέρνησής του στο ζήτημα έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

  Την προηγούμενη εβδομάδα η ανώτατη δικαστική αρχή έκρινε ότι η κυβέρνηση δεν παρείχε επαρκείς εξηγήσεις για το σχέδιό της να προστεθεί η ερώτηση περί υπηκοότητας στο απογραφικό δελτίο. Στην απόφασή του, το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρείχαν ένα «επινοημένο» σκεπτικό. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προσφέρει ένα διαφορετικό, ευλογοφανές σκεπτικό, και δεν αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα αν μπορεί να προστεθεί κάποια άλλη στιγμή.

  «Εντελώς γελοία» ήταν η αντίδραση του Τραμπ για την απόφαση του Δικαστηρίου.

  Αντιμέτωπη με μια προθεσμία για την έναρξη τύπωσης του ερωτηματολογίου της απογραφής, που θα πρέπει να αποσταλεί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, τόνισαν την Τρίτη ότι προχωρούν στη διαδικασία της απογραφής χωρίς να συμπεριλάβουν την επίμαχη ερώτηση. Ο Ρος μάλιστα είπε ότι «αν και διαφωνεί κάθετα με την απόφαση, τη σέβεται».

  Όμως, μια μέρα μετά, χθες, ο Τραμπ με tweet έγραψε: «Εννοείται πως προχωρούμε, όπως πρέπει, εξαιτίας της σημαντικότητας της απάντησης σε αυτό το ερώτημα».

  «Το υπουργείο Εμπορίου και το υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζονται από κοινού σκληρά σε αυτό, ακόμη και την 4η Ιουλίου!», συνέχισε σε άλλη ανάρτηση, νωρίς σήμερα, ανήμερα της εθνικής εορτής.

  Tweets που προκάλεσαν σύγχυση για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του στο ζήτημα. Η κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι ξεκίνησε ήδη να τυπώνει ερωτηματολόγια αυτή την εβδομάδα ώστε να τα έχει έτοιμα σε 9 μήνες.

  Ο ιστότοπος Axios ανέφερε, επικαλούμενος ανώτερη νομική πηγή, ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξετάζει την έκδοση εκτελεστικού εντάλματος για την συμπερίληψη της επίμαχης ερώτησης στα απογραφικά δελτία.

  Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο επειδή τα κατώτερα δικαστήρια μπλόκαραν την προσθήκη αυτής της ερώτησης ενόψει της δεκαετούς απογραφής του πληθυσμού. Πολλές Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, αντιδρούσαν με το σκεπτικό ότι η ερώτηση θα προκαλούσε στους παράτυπους μετανάστες τον φόβο ότι η πληροφορία αυτή θα μεταφερόταν στη συνέχεια στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και για τον λόγο αυτό θα απέφευγαν να απογραφούν.

  Η απογραφή χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την κατανομή ποσού ύψους περίπου 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομοσπονδιακά κεφάλαια και για την κατανομή των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο σκοπός της ερώτησης περί υπηκοότητας – σύμφωνα με εκείνους που διαφωνούσαν- ήταν να γίνει σκόπιμη υπομέτρηση στις περιοχές με μεγάλο πληθυσμό μεταναστών και ισπανόφωνων, κάτι που θα κόστιζε έδρες στους Δημοκρατικούς, προς όφελος των Ρεπουμπλικάνων. Οι επιχειρήσεις βασίζονται επίσης στα στοιχεία της απογραφής για να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για τη μελλοντική στρατηγική της, όπως το πού θα επενδύσουν κεφάλαια.

  Η ερώτηση της υπηκοότητας δεν έχει τεθεί σε καμία απογραφή μετά το 1950. Οι εμπειρογνώμονες της Υπηρεσίας Απογραφής εκτιμούν ότι περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα συμμετείχαν αν ήταν αναγκασμένοι να απαντήσουν σε μια τέτοια ερώτηση.

  Related Posts

  arrow