• ΥΠΕΣ : Αλλαγή του εκλογικού νόμου και του Κλεισθένη (upd)

  Τις πρώτες σημαντικές για την τοπική αυτοδιοίκηση συναντήσεις είχε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με τους δημάρχους Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, Πειραιά Γιάννη Μώραλη και τον νέο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

  Οι εν λόγω συναντήσεις σηματοδοτούν την κατά δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, προτεραιότητα για  νομοθετικές παρεμβάσεις στον «Κλεισθένη», οι οποίες,  θα αφορούν στη διευκόλυνση της κυβερνησιμότητας και λειτουργίας των ΟΤΑ, μετά την ανάδειξη των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών με την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

  Νέο εκλογικό νόμο με κατάργηση της απλή αναλογικής, δυνατότητα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού και νομοθετικές παρεμβάσεις στον «Κλεισθένη» ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων, προανήγγειλε ότι θα προωθήσει άμεσα ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

  Υπενθυμίζεται πως, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ, δήλωσε  ότι η Αυτοδιοίκηση θα έχει «εποικοδομητική και δημιουργική συνεργασία που θα έχει ως στόχο της την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση», με προτεραιότητα την «προώθηση ριζικών μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν περισσότερο ευέλικτη και αποτελεσματική τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ζητήματα που αφορούν στην κυβερνησιμότητα και στη λειτουργία των ΟΤΑ τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω του νόμου Κλεισθένη θα χρειαστεί να επιλυθούν άμεσα».

  Related Posts

  arrow