• Αττική: Έως τον Νοέμβριο κλείνει ο ΧΥΤΑ Φυλής

  Την άμεση αντίδραση του εκλεγμένου περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη προκάλεσε το επίσημο έγγραφο του ΕΔΣΝΑ με το οποίο ενημερώθηκε ότι έως τον προσεχή Νοέμβριο θα πρέπει να κλείσει ο ΧΥΤΑ της Φυλής. Ο κ. Πατούλης κάνει λόγο για ανάγκη άμεσης κατάρτισης «εθνικού σχεδίου διαχείρισης του ζητήματος των στερεών αποβλήτων της Αττικής» και προαναγγέλλει «μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου» για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε όσους είχαν τη θεσμική υποχρέωση να λύσουν το ζήτημα.

  Συγκεκριμένα, το έγγραφο που απεστάλη από τον ΕΔΣΝΑ στον νέο περιφερειάρχη, μετά από αίτημά του να ενημερωθεί αναφορικά με τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής, επιβεβαιώνει ότι σε ελάχιστες εβδομάδες από σήμερα, έως τον προσεχή Νοέμβριο, δεν θα υπάρχει στην Αττική κανένας αδειοδοτημένος χώρος για να δεχθεί τα σκουπίδια που παράγονται.

  Οι ευθύνες και η αναγκαιότητα

  Ο κ. Πατούλης εγκαλεί τη Ρένα Δούρου, γιατί «ως περιφερειάρχης δεν έκανε όσα μπορούσε στη διάρκεια της θητείας της, για να μπορεί να υπάρχει μια νόμιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Φυλή ή αλλού», και τονίζει ότι «η κατάσταση που διαμορφώνεται ξεπερνά τις δυνατότητες της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Ήδη χάθηκε ζωτικός χρόνος και πλέον το πρόβλημα απέκτησε εθνικές διαστάσεις». Για τον λόγο αυτόν, τονίζει ότι «προσφεύγουμε άμεσα με μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε όσους είχαν τη θεσμική υποχρέωση να δώσουν λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και δεν το έκαναν, θέτοντας με τον τρόπο αυτόν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

  Οι ανακρίβειες της Δούρου

  Στην ανακοίνωσή του ο νέος περιφερειάρχης Αττικής κάνει λόγο και για τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή να αντικρούσει τα όσα είπε στις προγραμματικές του δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και στηρίζονται στο έγγραφο του ΕΔΣΝΑ, επισημαίνοντας τις ανακρίβειες που χρησιμοποιεί… Ανακρίβεια πρώτη. Ισχυρίζεται ότι αρκεί μια πολιτική απόφαση της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας για να «παραταθεί» η ζωή του ΧΥΤΑ Φυλής. Η αλήθεια είναι ότι για να γίνει πράξη μια πολιτική απόφαση και να αδειοδοτηθεί νόμιμα νέος χώρος, απαιτούνται ενέργειες και πράξεις που χρειάζονται τουλάχιστον 4-5 χρόνια. Η ίδια ως περιφερειάρχης δεν έκανε όσα μπορούσε στη διάρκεια της θητείας της, για να μπορεί να υπάρχει μια νόμιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Φυλή ή αλλού. Δεν έκανε τίποτα για να προωθήσει την ανακύκλωση, σε συνεργασία με τους δήμους. Ο περιφερειακός της σχεδιασμός δυστυχώς είναι «ευχολόγιο», αφού δεν έχει προχωρήσει καμία μελέτη και κανένα έργο όλα αυτά τα χρόνια. Ανακρίβεια δεύτερη. Ισχυρίζεται ότι υπάρχουν εναλλακτικές για τη Φυλή λύσεις, όπως εκείνη των εξαντλημένων λατομείων. Η αλήθεια όμως είναι ότι για να μπορέσουν να λειτουργήσουν νόμιμα τα λατομεία ως χώροι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες που ξεπερνούν τα πέντε χρόνια. Απαιτούνται επίσης εργοστάσια επεξεργασίας των απορριμμάτων, που θα παράγουν το υπόλειμμα που θα στέλνεται στα λατομεία. Έκανε στη θητεία της η κα Δούρου κάποιο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων ή θέλει να μετατρέψει τα λατομεία σε νέες χωματερές που θα θάβονται ανεξέλεγκτα σκουπίδια, χωρίς επεξεργασία; Αυτό μας προτείνει; Να δημιουργήσουμε πολλές «νέες Φυλές» σε όλη την Αττική; Και πώς αλήθεια μιλάει για «λύση λατομείων», όταν η ίδια ως περιφερειάρχης επί 5 χρόνια δεν προχώρησε στη χωροθέτησή τους, που είναι το πρώτο κι αναγκαίο βήμα για να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτόν;

  Related Posts

  arrow