• Εθνική σύμπνοια στο συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

  Εθνική σύμπνοια και ομόνοια διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπως δήλωσε μετά το τέλος της...
  Read More
  Εθνική σύμπνοια στο συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

  Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ κοντά στην Κρήτη

  Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23:58 στον θαλάσσιο χώρο 40 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Κάσου, γνωστοποίησε με...
  Read More
  Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ κοντά στην Κρήτη

  Απεργούν οι γιατροί στην Αττική

  Παναττική στάση εργασίας από τις 9:00 έως τις 15:00 σήμερα Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και κινητοποίηση στις 10:00 στην Αίγλη Ζαππείου...
  Read More
  Απεργούν οι γιατροί στην Αττική

  Σύσκεψη Θεοδωρικάκου με περιφερειάρχες για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και επενδύσεις

  Σύσκεψη με τους περιφερειάρχες για τα ζητήματα που απασχολούν τον β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, είχε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με...
  Read More
  Σύσκεψη Θεοδωρικάκου με περιφερειάρχες για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και επενδύσεις

  Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικότατη καινοτομία η η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

  "Η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας συνιστά σημαντικότατη καινοτομία. Θωρακίζει θεσμικά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και δημιουργεί τις βάσεις για...
  Read More
  Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικότατη καινοτομία η η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
 • ΚΕΔΕ για κυβερνησιμότητα δήμων: Θετικές οι ρυθμίσεις, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων

  Τα νομοσχέδια για την κυβερνησιμότητα των δήμων και για το επιτελικό κράτος απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

  Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άμεση -όπως ανέφερε- ανταπόκριση των αρμόδιων υπουργείων στις προτάσεις της ΚΕΔΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν σε επίπεδο κυβερνησιμότητας στην Αυτοδιοίκηση, επισήμανε ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτιώσεων που μπορούν να γίνουν είτε άμεσα, είτε στο κοντινό μέλλον με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

  Μεταξύ των προτάσεων της ΚΕΔΕ που έχουν ήδη γίνει αποδεκτές, είναι η δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων ως «παράταξη του δημάρχου», η εξασφάλιση της πλειοψηφίας της «παράταξης του δημάρχου» στην Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ, η εκλογή του προέδρου Συμβουλίου Κοινότητας και η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος συνολικά και όχι κατά έργο.

  Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατάθεσαν επιπλέον προτάσεις, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο κείμενο των παρατηρήσεων που θα κατατεθεί στη Βουλή.

  Ο κ. Πατούλης κατέθεσε τις προτάσεις της ΚΕΔΕ επί του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος στον υπουργό Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη και κοινοποιήθηκαν στον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

  Κατά τη διάρκεια της εισήγησης του, υπογράμμισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο περιέχει σημαντικές διατάξεις οι οποίες μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά και ουσιαστικά στην ανάπτυξη ενός επιτελικού κράτους.

  Στην έναρξη της συνεδρίασης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μανώλη Σκουλάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων υπηρέτησε και την τοπική αυτοδιοίκηση ως δήμαρχος Χανίων, ενώ αποφασίστηκε ότι αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα μεταβεί στα Χανιά όπου και θα παραστεί αύριο στην εξόδιο ακολουθία.

  Ο Π. Γερουλάνος επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα»

  Στο μεταξύ, η παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», που εκφράζει τον χώρο της Κεντροαριστεράς στην αυτοδιοίκηση, εξέλεξε χθες τον Παύλο Γερουλάνο ως νέο επικεφαλής της στην ΚΕΔΕ, διαδεχόμενος τον απερχόμενο δήμαρχο Αμφιλοχίας, Απόστολο Κοιμήση.

  Σε σχετική ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Γερουλάνος δήλωσε:

  «Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου στους δεκάδες δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους από όλη την Ελλάδα που μου έκαναν την τιμή να με αναδείξουν με την ψήφο τους νέο επικεφαλής της παράταξης “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, διαδεχόμενος τον αγαπητό φίλο Απόστολο Κοιμήση, ο οποίος υπηρέτησε όσο λίγοι την αυτοδιοίκηση για δεκαετίες.

  Ο στόχος μπροστά μας είναι ένας: να αγκαλιάσουμε και να εκφράσουμε κάθε δήμαρχο, κάθε δημοτικό σύμβουλο, κάθε προοδευτική φωνή στην αυτοδιοίκηση, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που εκκινώντας από την αυτοδιοικητική παράδοση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πιστεύει και μάχεται για τη ριζική, την επαναστατική αποσυγκέντρωση εξουσιών, πόρων και αρμοδιοτήτων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να υπηρετούμε καλύτερα τον πολίτη.

  Θα συνεργαστώ με κάθε φορέα ή στέλεχος που υιοθετεί και μάχεται για μια τέτοια αποσυγκέντρωση».

  Related Posts

  arrow