• Καταργείται η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος εκλογικός νόμος που θα έρθει να αντικαταστήσει την απλή αναλογική θα δίνει την δυνατότητα εκλογής δημάρχου και περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο εφόσον συγκεντρώνει το 40%. Ωστόσο, το επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζεται άλλο μοντέλο συγκρότησης των πλειοψηφιών από αυτό του νόμου με τον οποίο διενεργήθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006. Τότε, ο δήμαρχος ή ο νομάρχης εκλεγόταν και τον πρώτο γύρο εφόσον συγκέντρωνε το 42% των ψήφων και ελάμβανε τα 3/5 των εδρών. Στην περίπτωση που συγκέντρωνε το 60% των ψήφων, ελάμβανε τα 3/5 των εδρών συν ένα επιπλέον μπόνους εδρών με απλή αναλογική.

  Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες

  Μαζί με το νέο εκλογικό σύστημα, ο πρωθυπουργός, παρούσης της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη και του υπουργού Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη, συζήτησε ζητήματα για την αναβάθμιση του ρόλου των περιφερειών ως προς την ανάπτυξη. Οι 13 περιφερειάρχες ζήτησαν μείωση της γραφειοκρατίας με στόχο την επιτάχυνση διαδικασιών για την εκτέλεση έργων μέσω του ΕΣΠΑ και την έγκριση των χρηματικών ενταλμάτων. Παράλληλα, ζήτησαν να δρομολογηθεί η απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων, που από το 2011 ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ.

  Για το θέμα της εισαγωγής νέου εκλογικού συστήματος στην αυτοδιοίκηση, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “τολμηρό” το νομοσχέδιο έκανε λόγο, δίνοντας έμφαση στον επαναπροσδιορισμό των ορίων των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κράτους και του ΟΤΑ και στη μείωση της γραφειοκρατίας.

  Related Posts

  arrow