• Υπόθεση Μπάϊντεν: ο Πομπέο κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι εκφοβίζουν τους μάρτυρες

  Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο κατηγόρησε σήμερα τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ότι επιχειρούν να εκφοβίσουν τους διπλωμάτες από τους οποίους ζητούν να καταθέσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

  Ο υπουργός Εξωτερικών, που έχει και ο ίδιος κλητευθεί από τρεις Επιτροπές για να παραδώσει έγγραφα που θεωρούνται απαραίτητα για την έρευνά τους, δεν αρνήθηκε ξεκάθαρα να υπακούσει, στην επιστολή του προς της Βουλή, την οποία ανήρτησε στο Twitter.

  Οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν τις Επιτροπές αυτές έχουν ήδη ορίσει τις ημερομηνίες που θα καταθέσουν αυτοί οι πέντε υψηλόβαθμοι διπλωμάτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να παράσχουν πληροφορίες για το ουκρανικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο πρόεδρος Τραμπ. Ο ένας από αυτούς, ο Κερτ Βόλκερ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, παραιτήθηκε την Παρασκευή. Οι άλλοι τέσσερις είναι η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Κίεβο Μαρί Γιοβανόβιτς, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Τζορτζ Κεντ, ο πρεσβευτής στην ΕΕ Γκόρντον Σόντλαντ και ένας σύμβουλος του Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ούλριχ Μπρίτσμπουλ.

  Στην επιστολή του ο Πομπέο υποστηρίζει ότι η κλήτευση των πέντε “δεν μπορεί παρά να γίνει αντιληπτή ως απόπειρα εκφοβισμού, παρενόχλησης και κακομεταχείρισης των επαγγελματιών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ”. Επικαλούμενος τις “βαθύτατες διαδικαστικές και νομικές αδυναμίες” που περιέχουν οι κλητεύσεις, ο υπουργός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “δεν είναι εφικτό” να ξεκινήσουν οι ακροάσεις στο Κογκρέσο από την Τετάρτη. Ωστόσο, δεν προτείνει κάποια άλλη ημερομηνία έναρξής τους.

  Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον πρόεδρο Τραμπ ότι ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, του πιθανότερου αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

  Οι επικεφαλής τριών Επιτροπών της Βουλής κατηγορούν τον ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ότι εκφοβίζει τους μάρτυρες που κάλεσαν

  Οι επικεφαλής τριών Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων κατηγόρησαν σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι εκφοβίζει τους μάρτυρες που έχουν καλέσει, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο και “θα συνιστούσε απόδειξη παρακώλυσης” της δικαιοσύνης.

  Νωρίτερα σήμερα ο Πομπέο εξέφρασε σθεναρά τις αντιρρήσεις του στις προσπάθειες των Επιτροπών να καλέσουν για κατάθεση πέντε νυν και πρώην στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Βουλή εξετάζει αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

  Οι πρόεδροι της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Έλιτο Έντζελ, της Επιτροπής Πληροφοριών Άνταμ Σιφ και της Επιτροπής Εποτείας Ελάιτζα Κάμινγκς σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους ότι ο ίδιος ο υπουργός ενδέχεται να είναι “μάρτυρας” στην έρευνά τους, εφόσον αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ήταν παρών όταν ο Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον περασμένο Ιούλιο.

  “Οποιαδήποτε προσπάθεια να εκφοβιστούν οι μάρτυρες ή να εμποδιστούν να μιλήσουν στο Κογκρέσο -συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ- είναι παράνομη και θα συνιστούσε απόδειξη παρακώλυσης της έρευνας”, τόνισαν. Από μια τέτοια παρεμπόδιση “το Κογκρέσο μπορεί να συμπεράνει” ότι οποιαδήποτε αποκρυβείσα πληροφορία θα επιβεβαιώνει την καταγγελία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, η οποία έδωσε το έναυσμα για την έρευνα.

  Οι Επιτροπές της Βουλής δεσμεύονται να προστατεύσουν τους μάρτυρες από τον εκφοβισμό και την παρενόχληση και αναμένουν ότι οι μάρτυρες και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συμμορφωθούν πλήρως, καταλήγει η ανακοίνωση.

  Related Posts

  arrow