• Ο Τζουλιάνι – δικηγόρος του Τραμπ – είχε την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην Ουκρανία!

  Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ., Γκόρντον Σόντλαντ,  ανέφερε στην κατάθεσή του, ότι ο πρόεδρος Τραμπ είπε σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους να μιλήσουν απευθείας με τον προσωπικό του δικηγόρο Ρούντι Τζιουλιάνι, σχετικά με την αμερικανική πολιτική απέναντι στην Ουκρανία.

  Με την κίνηση αυτή, του προέδρου Τραμπ ενισχύθηκαν οι ανησυχίες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναθέτει την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, σε έναν ιδιώτη.

  Ο Σόντλαντ είπε στα μέλη του Κογκρέσου τα οποία υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών διεξάγουν την έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, ότι δεν είχε αντιληφθεί “μέχρι πολύ αργότερα” ότι στην ατζέντα των υποθέσεων του Τζιουλιάνι είχε συμπεριληφθεί και η άσκηση πιέσεων στην Ουκρανία για την διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ.

  Η κατάθεση του Σόντλαντ αποτελεί την πιο ξεκάθαρη ένδειξη μέχρι τώρα για την προσπάθεια που κάνει ο πρόεδρος Τραμπ να εγείρει ένας τείχος προστασίας γύρω από τον Λευκό Οίκο και να προκαλέσει σύγχυση στις προσπάθειες των Δημοκρατικών να πάρουν καταθέσεις από αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, ώστε αυτές να καταστούν αναποτελεσματικές.

  Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει για την υπόθεση αυτή, η υψηλόβαθμη αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου Λάουρα Κούπερ που επιβλέπει την εφαρμογή της αμερικανική πολιτικής απέναντι στην Ουκρανία.

  Σε μία κατάθεση που είχε προετοιμάσει προηγούμενα, ο Σόντλαντ ανέφερε ότι ο ίδιος, αλλά και δύο άλλοι αξιωματούχοι, ο υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι και ο ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία Κουρτ Βόλκερ, είχαν απογοητευτεί από το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ που είχε υπογραφεί τον προηγούμενο Μάιο (για την καθυστέρηση χορήγησης της αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία), αλλά ακολούθησαν την εφαρμογή του.

  Ο Σόντλαντ ένοιωθε ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται από του υπουργείο των Εξωτερικών και όχι από τον προσωπικό δικηγόρο του Αμερικανού προέδρου.

  Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε χθες, ότι ο υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του μέχρι από το τέλος του 2019, προσθέτοντας ότι γνώριζε για μήνες, σχετικά με την παραίτηση του Πέρι.

  Από την πλευρά του, ο πρώην κυβερνήτης του Τέξας είχε γνωστοποιήσει προηγούμενα ότι δεν σχεδίαζε να παραιτηθεί. Ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία προθεσμία που λήγει σήμερα, για την παράδοση εγγράφων στο πλαίσιο της έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

  Related Posts

  arrow