• Παράταση στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής

    Σε παράταση της λειτουργίας του οδεύει ο ΧΥΤΑ Φυλής. Αν κλείσει, η Αττική «θα πνιγεί στα σκουπίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα “Waste- Στερεά και Υγρά Απόβλητα”, που οργάνωσε το ΤΕΕ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σε κεντρικό ξενοδοχείο.
    «Αν μπορούσαμε να κλείναμε σήμερα κιόλας τη Φυλή, θα το είχαμε ήδη κάνει. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως η Αττική δεν είναι έτοιμη. Τα προηγούμενα χρόνια δεν προχώρησε ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Έτσι χρειαζόμαστε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, που θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσει ένα άλλο, σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής. Ένα μοντέλο που θα μας επιτρέπει να μη θάβουμε σκουπίδια, αλλά να ανακυκλώνουμε» είπε ο περιφερειάρχης, παραθέτοντας ταυτόχρονα σειρά στόχων της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση του Λεκανοπεδίου με 8-10.000 νέους καφέ κάδους και 66 απορριμματοφόρα, ίδρυση Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης, “πράσινα σημεία” και γωνιές ανακύκλωσης σε σχολεία, εκκλησίες και αλλού και σχεδιασμό για την επεξεργασία των χωριστών ρευμάτων από τη διαλογή στην πηγή. «Στόχος μας είναι να καταργηθεί ο πράσινος κάδος και να υπάρχουν μόνο χωριστά ρεύματα από τη διαλογή στην πηγή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί έναν χρόνο πριν από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για χωριστή συλλογή όλων των βιοαποβλήτων, που είναι η 31η-12-2023. Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά ο ΧΥΤΑ Φυλής θα μπορεί να σταματήσει να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα» είπε ο κ. Πατούλης.
    Χαιρετίζοντας τη διοργάνωση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, έκανε λόγο για υπανάπτυκτη Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες της Ευρώπης στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, επειδή «ελάχιστοι θέλουν να πάρουν το πολιτικό βάρος των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν για να λυθεί το πρόβλημα. Οι κυβερνήσεις και οι φορείς της Τ.Α. όταν μπορούν να πετάξουν το μπαλάκι στους επόμενους το επιδιώκουν, και αυτό οδηγεί σε προσωρινές λύσεις. Κεντρικά, η εκάστοτε κυβέρνηση δεν λαμβάνει τις αποφάσεις, ώστε όλοι οι φορείς να έχουν κοινή στόχευση και να λυθούν τα προβλήματα».

    Related Posts

    arrow