• Γ. Πατούλης: To 2020 θα λειτουργήσει ξανά το Χατζηκυριάκειο ίδρυμα

  Τα έργα που πραγματοποιούνται για την ανακατασκευή του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος, επιθεώρησε σήμερα το μεσημέρι, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, παρουσία του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη και άλλων περιφερειακών συμβούλων. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία ενημέρωση των μηχανικών και των υπολοίπων υπευθύνων, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου έναν χρόνο.
  Το ορφανοτροφείο θηλέων που κατασκευάστηκε το 1889, και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα δέκα ομορφότερα κτίρια της Ελλάδας,  είχε υποστεί φθορές από τον σεισμό του 1999 και κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση του. Έκτοτε τα κορίτσια και οι υπεύθυνοι του ορφανοτροφείου, μένουν σε λυόμενα κοντέινερ, τα οποία βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος.
  Σήμερα 70 και πλέον κορίτσια διαφόρων ηλικιών, μένουν υπό την φροντίδα των υπευθύνων του ιδρύματος αλλά και την αμέριστη βοήθεια δεκάδων εθελοντών, ενώ μετά και την επισκευή των ζημιών, αλλά και ορισμένες παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι το ίδρυμα, θα μπορεί να φιλοξενεί 100 συνολικά κορίτσια.

  Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας των εργασιών του ιδρύματος, ανέφερε πως σύντομα θα βρεθεί εκ νέου για να δει την πρόοδο:  «Ένα έργο που η περιφέρεια μέσα από τα προγράμματα  ΕΣΠΑ προσπαθεί να ολοκληρώσει και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που οι υπηρεσίες μας μαζί με τον ανάδοχο  έχουν κάνει ότι μπορούν ώστε το έργο να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πιέσουμε για αυτό όσο γίνεται πιο γρήγορα προφανώς. Είναι ένας εμβληματικός χώρος, μια ιστορία του Πειραιά και εμάς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να αναδείξουμε τα ιστορικά κτίρια σε ολόκληρη την Αττική όπου και εάν υπάρχουν, και να τα αναδείξουμε μέσα από την λειτουργικότητα τους, την χρηστικότητα τους αλλά και μέσα και από την αρχιτεκτονικότητα, όπου υπάρχει, για να παραμένει και να αναδεικνύεται».

  Related Posts

  arrow