• Ρέγκλινγκ: Δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί 4ο πρόγραμμα

  Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο επικεφαλής του του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτιμώντας ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα.

  Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Ρέγκλινγκ δηλώνει βέβαιος ότι εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν τους επόμενους 14 μήνες, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές. «Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ήδη γίνει. Είδαμε τις αποφάσεις που εγκρίθηκαν στο Κοινοβούλιο τους τελευταίους μήνες και δεν βλέπω την ανάγκη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

  Επετεύχθη, επίσης, ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, πιθανότατα θα είναι χαμηλότερο φέτος, αλλά αυτό συμβαδίζει με τους στόχους. Έτσι, βλέπω θετικές εξελίξεις και βεβαίως θεωρώ ότι τα υπόλοιπα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν με επιτυχία», τονίζει.

  Διαβεβαιώνει παράλληλα πως «θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανακτήσει τη βιωσιμότητα του χρέους και θέλουμε να έχει μια ισχυρή, υγιή οικονομία με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπου θα επιστρέψει η απασχόληση και θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας».

  Ερωτηθείς για τις ανησυχίες του που είχε εκφράσει στο παρελθόν για τη στάση υπουργών σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και για το αν έχει την ίδια άποψη για τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ρέγκλινγκ απαντά αρνητικά, λέγοντας ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση μαζί του διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αφοσιωμένος».

  Ο επικεφαλής του ESM εκφράζει τη λύπη του που πολιτικές ηγεσίες χωρών, όπως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, υποστηρίζουν ότι δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, αλλά διευκρινίζει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με το Eurogroup.

  Τέλος, για τα ευρωομόλογα εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει σύντομα σχετική συναίνεση, εκφράζει την άποψη ότι δεν είναι απαραίτητα για τη ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, ενώ προτείνει να εξεταστεί περισσότερο λεπτομερώς η αμοιβαιοποίηση των κινδύνων.

  arrow